Muftija zenički posjetio štićenice Sigurne kuće

Muftija zenički, Mevludin ef. Dizdarević, posjetio je danas štićenice Sigurne kuće, koja djeluje u sklopu Udruženja žena Medika.

Njihovu djecu, 22 dječaka i djevojčica, Muftijstvo je obradovalo poklon paketićima uz Kurban-bajram.

U pratnji muftije bio je zenički humanitarac i aktivista, Midhat Kasap, koji je ženama smještenim u Sigurnoj kući, prenio tople pozdrave Zeničanki i Zeničana u dijaspori, koji su im, u nemogućnosti da i sami dođu, poslali kafu i šećer.

„Današnjom posjetom željeli smo skrenuti pažnju na ovaj krupan problem u našem društvu, koji, bez obzira koliko ga ignorisali, sve više eskalira. Također smo se željeli zahvaliti osoblju Udurženja žena Medika na činjenici da oni rade vrlo vrijedan i značajan posao za naše društvo, jer pomažu ovim ženama da mogu nastaviti živjeti i da djeca, uz njihovu i uz Božiju pomoć, izrastu u zdrave osobe. I naravno, želja nam je pokazati osjetljivost za ove kategorije društva. Mi smo na ovaj Bajram posjetili još neke važne institucije, koje se bave zaštitom ranjivih kategorija društva. Držim da je briga o vulnerabilnim kategorijama, najbolje svjedočanstvo naše ljudskosti, našeg civilizacijskog i kulturnog dosega“, istakao je ovom prilikom zenički muftija, Mevludin ef. Dizdarević.

Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički

Medikina Sigurna kuća jedna je od osam u Bosni i Hercegovini. Rad ovih institucija nije zakonski regulisan, zbog čega su sigurne kuće, često jedino pribježište žrtvama porodičnog nasilja, uvijek na rubu egzistencije. Preživljavaju zahvaljujući donacijama i prijateljima iz inostranstva.

„Ovakve posjete su izuzetno važne, jer se njima prije svega pošalje poruka da se nasilje ne toleriše i da smo svi zajedno na putu da preveniramo nasilje u porodici i zajednici, koje je posebno došlo do izražaja u periodu pandemije“, ističe direktorica Medike, Sabiha Husić, koja se zahvalila zeničkom muftiji na posjeti i razgovoru sa korisnicima Sigurne kuće.

Sabiha Husić

„Ovo je prva posjeta zeničkog muftije i mi smo stoga sretni i zadovoljni. Ovo je njegova poruka da nas podržava ali i da će sa svoje strane učiniti sve što se tiče prevencije nasilja. Ja želim da naglasim da Rijaset IZ BiH tradicionalno dodjeljuje kurbansko meso sigurnim kućama. To je posebno važno kad znamo da do danas sigurne kuće u BiH nisu finansijski obezbijeđene i da država nije preuzela potpunu odgovornst shodno međunarodnim konvencijama. Naravno, tradicionalno naši prijatelji posjećuju našu djecu i misle o njima.Jedan od njih je Midhat Kasap, koji već pet godina, na svaki Bajram i Novu godinu, obraduje našu djecu sa pektićima, slatkišima, tortom i slično“, kaže Husić.

„2015. kolegica Naida Ribić je prvi put osigurala paketiće za djecu. Riječ je o našim iseljenicima u Holandiji, ali i u drugim zemljama Evropi. Od tada svake godine za Bajram i za Novu godinu osiguramo paketiće za djecu, smještenu u Sigurnoj kući. Prijatelja je sve više, naših ljudi u inostranstvu koji žele pomoći. Ovom prilikom želim da se zahvalim našoj sugrađanki, novinarski i književnici Naidi Ribić iz Holandije, ali i svim našim ljudima iz Njemačke, Italije, Austrije, Francuske, koji su se pridružili ovim aktivnostima i nadam se da ćemo sa ovim akcijama trajati još dugo dugo“, istakao je zenički novinar i humanitarac, Midhat Kasap.

Midhat Kasap

Gosti su se zadržali u razgovoru sa 15-ak štićenica Medikine Sigurne kuće, a djeca su im u znak zahvalnosti priredila prigodan kultno-umjetnički program. (Sanja S.)