Studio Teatar partner u projektu koji je podržan od Creative Europe

Divna vijest stigla je na adresu Studio Teatra. Kao jedini partner iz BiH, Studio Teatar će učestvovati u realizacij projekta vrijednog 395.000,00 eura.

Naime, “The Ways of the Heroes” projekat MNT-a podržan u programu Creative Europe. Od 300 aplikacija, ovaj projekat je ušao među 13 koji će biti podržani u ovom programau kulturne saradnje.

Radi se o složenom projektu s trajanjem dvije i pol godine, a koji bi trebao započeti u februaru sljedeće godine. Pored MNT-a kao glavnog partnera, projekat uključuje još 6 organizacija, od kojih je jedna iz Makedonije (izdavačka kuća Gavros), a 5 iz ostalih partnerskih zemalja, Italije (La Dramaturgi), Grčke (Loop Amke), Bosne i Hercegovine (Studio Teatar), Slovenije (Institut za pozorišnu igru) i Srbije (Echo Animato). Svaka od organizacija uglavnom se bavi produkcijom, promocijom i istraživanjem kazališnih i scenskih formi.

„Ova vijest zvuči zaista nestvarno. Studio Teatar je u manje od četiri godine postojanja, postao prepoznatljivo ime u tetarskoj umjetnosti u našoj državi. Kroz ovaj projekat idemo miljama dalje. Biti dio projekta koji je podržan od strane Creative Europe je san svake organizacije ovoga tipa. Ovo je ogromno priznanje nama u Studio Teatru ali i dokaz da se svaki rad, trud i zalaganje na kraju isplati. Nadam se da će naš put i uspjeh biti motiv i nekim drugim ljudima i organizacijama iz BiH kada su u pitanju organizacije iz svijeta kulture i umjetnosti“, izjavio je direktor Studio Teatra, Nusmir Muharemović.