U nedjelju All star utakmice Ljetne košarkaške lige grada Zenica

Ljetna košarkaška liga grada Zenica, naziv je projekta koji organizuje Omladinski košarkaški klub Čelik.

Učestvuje 11 klubova u muškoj i ženskoj konkurenciji sa 400 učesnika. Takmičenje se odvija u četiri kategorije: predpioniri, pioniri, kadeti i juniori. Koncept lige nije zasnovan na rezultatu već na masovnosti. Dosadašnji dio protekao je u najboljem redu bez povreda i uz maksimalne mjere opreza od korona virusa.

„Trideset dvije selekcije igraju ligu već dva mjeseca. To je najveća dobit ne za ligu već za djecu, za ovaj grad. Ja vam govorim kao pedagog koji sam 40 godina radio u školi. U momentu kada djeca tri mjeseca nisu izlazili iz kuće izgubili su motoričke sposobnosti. Nisu znali hodati. Mi smo organizovali Ljetnu ligu, koja im je puno značila“, izjavio je Enver Jahić, trener u Košarkaškom klubu Kengur koji ima najviše selekcija u Ljetnoj ligi.

U muškoj konkurenciji u Ljetnoj košarkaškoj ligi igra šest ekipa: Čelik,  Abeceda, Kengur, Vukovi, Ten i Winer, dok  u ženskoj konkurenciji nastupa pet   klubova: Zenica, Kengur, Jumper, KŽK Čelik i Orlovik iz Žepča.

„Nadam se da će ova liga potrajati i dalje i da će ovo u svim selekcijama izroditi u selekciju grada Zenice i kasnije Ze-do kantona. Mislim da je to jedini način da pariramo drugim sredinama. U omladinskim reprezentativnim selekcijama je jako malo reprezentativaca iz Zenice. Ljetna liga je jedan od načina da to popravimo“, izjavio je Haris Milak, trener u KK Abeceda .

Generalni pokrovitelj Ljetne lige je Grad Zenica. Partner u projektu je Košarkaški savez Zeničko-dobojskog kantona. All star mečevi održaće se 2. avgusta u Areni Husejin Smajlović. Generalna završnica ljetne lige planirana je za 30. avgust ispred Robne kuće Bosna, gdje će biti proglašeni najuspješniji i dodjeljena priznanja.(M.P.)