U pripremi Antologija zeničkih pjesnika

Gradska biblioteka Zenica biće izdavač, a autor Antologije zeničkih pjesnika je Željko Grahovac, pjesnik i književni kritičar.

U pitanju je djelo koje po, isključivo vrijednosim kriterijima, obuhvata opuse pjesnika koji su po mjestu svog stvaralaštva bili i još su zenički, a po njihovoj umjetničkoj vrijednosti univerzalni. Antologija poetskog stvaralaštva autora vezanih za Zenicu, kao projekat, predata je Federalnom fondu za izdavaštvo a podrška za izdavanje biće tražena i od Grada i Kantona. Autor izbora sam ja, a izdavač Gradska biblioteka Zenica, kaže Željko Grahovac,književnik i književni kritičar.“To je jedan antologijski izbor najboljih pjesničkih tekstova autora koji su rođenjem ili stvaralačkim radom bili vezani za Zenicu“, kaže Grahovac. Poseban dopinos dao je i Muzej grada Zenice. “Gledaćemo da uz pomoć kolega iz Muzeja pripremimo što opsežnije bio i bibliografije autora uz esejističke fleš sažetke“. Poetsku scenu Zenice u minulih polja stoljeća obilježilo je desetine stvaralaca.

Po strogim vrijednosnim kriterijima izbor sam, kaže Grahovac, sveo na tridesetak imena a u konačni tekst desetak, među ostalim Esada Ekinovića, Kemala Mahmutefendića, Živodraga Živanovića, Milana Garića, Selima Arnauta, ali i neke mlade snage. Kriterij za odabir u antalogiju, prije svega je kvalitet i nagrade. Po riječima Željka Grahovca, Zenica, srazmjeno broju stanovnika, danas i u minulim decenijama jedna je od najjačih poetskih sredina u Bosni i Hercegovini. (D.T.)