Značajno manji broj hadžija ove godine

Ovogodišnji hadž, koji je drastično smanjen tako da uključuje samo oko 1.000 muslimanskih hodočasnika dok se Saudijska Arabija bori protiv koronavirusnog talasa, započet će 29. jula, objavile su vlasti.

Oko 2,5 miliona ljudi iz cijelog svijeta obično učestvuje u obredu koji se održava nekoliko dana, a usredotočen je na sveti grad Mekku. Ovogodišnji hadž održavat će se po strogim higijenskim protokolima, a pristup će biti ograničen na hodočasnike mlađe od 65 godina i bez ikakvih hroničnih bolesti.

Stajalište hodočasnika na planini Arafat, vrhunac obreda hadža, pada u četvrtak”, objavila je Saudijska državna novinska agencija (SPA) ukazujući da će srijeda biti prvi dan hadža.

Vrijeme početka hadža određuju se položajem mjeseca, u skladu sa islamskim lunarnim kalendarom. Prošlog mjeseca Saudijska Arabija najavila je da će održati “vrlo ograničen” hadž, odluku koja je prepuna političkog i ekonomskog rizika jer se bori protiv porasta koronavirusnih infekcija. Do sada je zabilježeno oko 253.349 slučajeva, uključujući 2.523 smrtna slučaja , što je najveća smrtnost među državama Arapskog zaljeva.

Hodočasnici će se testirati na koronavirus prije dolaska u Mekku te će nakon rituala morati biti u karantinu kod kuće. Drastično smanjen broj hodočasnika ove godine predstavlja veliki gubitak prihoda za kraljevstvo, koje trpi posljedice ekonomskog usporavanja uzrokovanog virusom i padom cijena nafte. Manje hodočašće Umre bilo je otkazano u martu.

Zajedno, umra i hadž, donose 12 milijardi dolara saudijskoj ekonomiji svake godine, prema vladinim podacima.