Počinje festival “Ljetne večeri studio teatra”

Na ljetnoj sceni doma Armije – Preporoda održat će se 4. teatarski festival „Ljetne večeri studio teatra“. Ovogodišnji festival, pod sloganom „Čarolija pod otvorenim nebom se nastavlja“, biće otvoren 25. jula predstavom za djecu „Ježeva kučica“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta, a u režiji Miroljuba Mijatovića.

Organizatori su i ove godine, unatoč teškoj epidemiološkoj situaciji, odlučili da nastave festival „Ljetne večeri studio teatra“, jer kako ističu, svjesni su da ljudima treba neka pozitivna priča, da im nešto treba izmamiti osmijeh na lice.

Zato smo odlučili, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka da održimo 4. festival „Ljetne večeri studio teatra. S tim u vezi danas smo se okupili da predstavimo program koji ove godine nije međunarodnog karaktera, ali u isto vrijeme da naglasimo da to ne znači da je sa kvalitetom nešto lošiji, naprotiv. Mi mislimo da je festival itekako kvalitetan, kako repertoarski tako i u svakom drugom smislu“, rekao je na konferenciji za novinare portparol festivala Mirza Begović.

Zbog korona virusa ove godine kapacitet mjesta biće prepolovljen, tako da će umjesto 400, u najboljem slučaju predstavu će moći pogledati maksimalno 200 ljudi.

Festival ove godine traje četiri noći, jedan od razloga je upravo epidemija korone. Mi smo imali kontakte, imali smo skoro završene dogovore sa kolegama iz Srbije i Hrvatske. Međutim, zbog svakodnevnih promjena na granici, odnosno mogućnošću izlaska i ulaska u BiH, oni nisu mogli potvrditi svoj dolazak, te smo prije 10-ak dana odlučili da ipak ove godine festival napravimo sa domaćim snagama“, naglasio je direktor festivala Nusmir Muharemović.

Ovogodišnji festival, pod sloganom „Čarolija pod otvorenim nebom se nastavlja“, otvara se 25. jula predstavom za djecu „Ježeva kučica“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta, a u režiji Miroljuba Mijatovića.

Tokom naredne tri večeri ljubitelji pozorišne umjetnosti imaće priliku pogledati predstave „Aj Karmela“, „Prah“ i „Državni lopov“. (Rešad Šabanović)