Veliki poduhvat kompanije “Almy Metalno”

Kompanija „Almy Metalno“ isporučila je za potrebe „Boinga“ industrijsku peć za stabilizaciju i učvršćivanje materijala. Riječ je o značajnom poslu, kojim se ovaj nekadašnji zenički gigant, vraća na zahtjevno svjetsko tržište.

Ovo je prvi značajniji projekat od kada je „Almy Metalno“ prošle godine počelo sa radom. Mi se borimo, preduzeće je bilo zapušteno, preduzeće koje se moralo iz pepela dignuti. Pokušavamo sa svojim partnerima, koji imaju firmu u Austriji, napraviti jedan pomak i tako smo dobili posao. Ovo danas bi bilo u većem obimu da nije bilo pandemije koronavirusa“, kaže Ismet Begić, vlasnik kompanije „Almy“.

Ovo je početak, a sem ovog posla, cilj je pokrenuti proizvodnju rudarske opreme. Riječ je o zahtjevnom poslu koji je nemoguće realizovati bez pomoći države.

To postrojenje ranije je proizvodilo opremu za sve rudnike na prostoru bivše Jugoslavije, a danas je prazno i mi svu tu opremu uvozimo. Pitanje je da li neko ima interes da se ta oprema uvozi ili ovdje proizvodi. Mislim da bi interes trebao biti ovo drugo, te da se na taj način otvaraju nova radna mjesta i mladima ponudi mogućnost da svoju budućnost planiraju u BiH“, dodao je Begić.

U konzorcij je uključeno više poslovnih partnera, među kojima je i preduzeće „Ćosić promet“. Njihov predstavnik, Albin Gutić, pojašnjava detalje posla.

Peć za za stabilizaciju i učvršćivanje materijala duga je 115 metara, 3 metra visoka i 2,8 metara široka. Transport je organizovan u saradnji sa austrijskim partnerom, a izuzev toga peć je 100% bh proizvod. Ovo je početak saradnje koja podrazumjeva isporuku još 3 peći za potrebe Simensa i kompanije Vest Alpina, ukupne vrijednosti 1,5 miliona eura“, izjavio je Albin Gutić.

„Almy Metalno“ trenutno upošljava 50-ak radnika, a zavisno od obima ugovorenog posla taj broj bi mogao biti značajno povećan. (R. Š.)