Godišnjica genocida u Srebrenici obilježena i u Zenici

Bošnjačka zajednica kulture Preporod Zenica obilježava 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Na platou ispred Sinagoge organizovali su podjelu prigodnih letaka i bedževa sa znakom cvijeta Srebrenice.

„Bošnjačka zajednica kulture Preporod Zenica svake godine obilježava 11. juli. Posljednjih godina mi smo mjesec juli proglasili mjesecom sjećanja na genocid u Srebrenici, tako da smo ovaj datum obilježili i drugim događajima. Zbog specifičnosti situacije ove godine nismo bili u prilici da odemo u Srebrenicu i da većim skupovima obilježimo sjećanje na Srebrenicu. Podjelićemo bedževe sa imitacijom srebreničkog cvijeta i lecima na kojima je dio iz Srebreničkog inferna Džemaludina Latića“, izjavio je Mirza Husetić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Zenica.

Ovom akcijom aktivisti Preporoda šalju poruku  građanima Zenice da se Srebrenica nikada ne smije zaboraviti.

„Naravno Srebrenicu ne smijemo zaboraviti i Srebrenicu moramo pamtiti. Osnovni cilj je da naraštaji koji dolaze znaju šta se desilo u Srebrenici i da prenose generacijama koje dolaze“, ističe Husetić.

Delegacija BZK Preporod Zenica, zajedno sa predstavnicima Grada Zenica i SDP-a Zenica, položili su cvijeće na spomeniku Kameni spavač u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici .

„Mi smo se okupili da odamo počast nevino stradalim žrtvama Srebrenice i pošaljemo poruku da nijedan zločin ne smije proći nekažnjeno, i da se nikada nikome ne ponovi i ne zaboravi“, izjavio je Adnan Zuban, član Komisije za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenica.

Obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici pridružili su se i članovi zeničkog odbora Naroda i pravde koji su nakon simboličnog mimohoda centrom grada, bacanjem cvijeća u rijeku Bosnu odali počast žrtvama.(M.P./S.H.)