Mlada Zeničanka provela godinu dana u Americi, ostvarila tinejdžerski san i postigla najbolji uspjeh u školi koju je pohađala

Istinska je sreća ostvariti svoj san, posebno u ranoj mladosti. Posrećilo se to, činjenica, zahvaljujući i njenom velikom trudu i zalaganju, 17-godišnjoj sugrađanki Dajani Brnada.

Živjela je život američke tinejdžerke jednu školsku godinu, život o kojem je maštala kao mala, i život u kojem je postigla nevjerovatno mnogo.

Dajana je u SAD otputovala prošlog septembra zahvaljujući programu razmjene srednjoškolaca.

„Program se zove KLYES (Kennedy Lugar Youth Exchange and Study) i to je program kulturološke razmjene i školovanja koji nudi potpunu stipendiju. Program je osnovan od strane Vlade SAD 2002. godine kao odgovor na događanja 11. septembra. Cilj je da se postigne međusobno razumijevanje i tolerancija između Amerike i država u svijetu sa većinskom muslimanskom populacijom. Sve se radi preko američkih vijeća kojih ima, pored Sarajeva, u mnogim  drugim gradovima i zemljama svijeta“, priča nam Dajana.

Uvjet da se pristupi tom programu su izvanredni školski rezultati i druge vještine, kao što su samopouzdanje i odgovornost. Prošla je tri kruga testiranja i zajedno sa još 18 mladih iz BiH otputovala u državu Vašington, u glavni grad Olimpiju. Niko sretniji od nje, kaže da je engleski jezik naučila još kao vrlo mala gledajući Hari Potera i maštajući da živi život američkih tinejdžera. Treću, po američkom sistemu četvrtu godinu srednje škole počela je u gradu Yelm u školi koja broji oko 2000 učenika. Odabrala je za predmete web dizajn, sportsku medicinu, hemiju i matematiku, i kaže da je tamošnji obrazovni sistem mnogo bolji za učenike jer imaju veće pravo izbora. Ušla u odbojkaški tim škole, uradila mnogo volonterskih sati, i prikupila zajedno s kolegama novac za beskućnike na početku pandemije korona virusa, a u nastavnom procesu postigla najbolje rezultate.

„Jedno jutro dođem u školu i vidim da su okačili „listu časti“ za maturante, dakle sve uspjehe i ocjene u toku školske godine. Shvatim da je moje ime, od ukupno 400 imena maturanata prvo na listi. Pomislila sam da je zbog početnog slova prezimena, ali sam ubrzo shvatila da to nema veze s abecednim redom, već sa ocjenama“, uzbuđeno nam priča ova skromna 17-godišnjakinja, napominjući da se trudila tokom školske godine u Yelm high school u najboljem svjetlu predstaviti sebe, svoju porodicu, školu, grad i državu.

Školi, porodici i prijateljima je zahvalna za podršku proteklih mjeseci, a plan joj je nakon gimnazije zeničkog KŠC-a upisati medicinu ili programiranje. Ima kaže godinu dana da odlući šta i gdje studirati i ne sumnjamo da ćemo za sedam, osam godina imati izvanrednu mladu, stručnu, časnu i ovoj državi itekako potrebnu osobu. Pitanje je hoće li tada Dajana trebati svoju državu?

„Amerika je stvarno super, ali … Bosna je Bosna. Iskreno za nekih osam godina vidim se ovdje, jer želim da svo znanje i vještine koje steknem primjenjujem u svoju zajednicu, jer mislim da nam ovdje u Bosni treba mnogo stručnjaka. Planiram turistički putovati i biti angažirana na nekim univerzitetima u svijetu, ali prije svega želim jednog dana raditi da poboljšam stanje u svojoj zajednici u kojoj sam rođena i odrasla“, riječi su Zeničanke Dajane Brnada. (A. H.)