Krah bh. industrije nastavljen i u maju

Ilustracija

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u maju ove godine bila je manja za 15,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, piše BiznisInfo.

Ovo je još jedan pokazatelj razmjera krize koja je pogodila našu zemlju usljed pandemije koronavirusa i mjera koje su uvele vlasti.

Industrijska proizvodnja u maju zabilježila je tek blagi rast u odnosu na april ove godine za 2 posto, što ukazuje na veoma spor oporavak.

Osim toga, u aprilu je pad industrijske proizvodnje u BiH u odnosu na april 2019. bio također 15,9 posto, što ukazuje da do oporavka u maju praktično nije ni došlo.

Ukupno je za prvih pet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja u BiH manja u odnosu na isti period lani za 8,8 posto.

Veoma je zabrinjavajuća činjenica da je proizvodnja u maju bila na tako niskom nivou, uprkos činjenici da su u tom mjesecu ukinuta većina mjera ograničenja kretanja i rada koje su uvedene sredinom marta.

U maju, u odnosu na april 2020. proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju je veća za 41,6 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 14,8 posto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 9,8 posto.

Proizvodnja intermerdijarnih proizvoda manja je za 3 posto a proizvodnja energije je pala za 8 posto.

U maju 2020. u odnosu na isti mjesec prošle godine proizvodnja energije je manja za 10,7 posto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 14,4 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda manja je za 16,9 posto a proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala je za 18,9 posto, prema podacima Agencije za statistiku.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 44,1 posto