Turizam najpogođenija grana privrede, promocija domaćeg turizma u fokusu

Turizam je ove godine jedna od najpogođenijih grana privrede. Putničke agencije kako u svijetu tako i kod nas bilježe već sada brojne gubitke.

Mnogi aranžmani koji su unaprijed dogovoreni su i otkazani a jedini spas u putničkim agencijama vide u domaćem turizmu. „Osmislili smo projekte kojima je cilj promocija i upoznavanje naše lijepe domovine koja nudi brojne turističke atrakcije. Od jedinstvene vožnje u svijetu sa starim ćirom u Banovićima, do brojnih planinskih ljepotica, mora i starina – ponuda je kojom želimo privući naše stanovništvo“, kazala je Dijana Mehičić, vlasnica jedne zeničke putničke agencije.

Situacija se za ostale zemlje mijenja iz dana u dan a mi smo prinuđeni da se prilagođavamo novonastaloj situaciji, kažu u agenciji. „Za ulazak u Crnu Goru moramo imati PCR test ne stariji od 48 sati, dok nam za Hrvatsku treba vaučer koji nam služi kao dokaz da smo uplatili ljetovanje te ispunjen on line obrazac nakon kojeg dobijamo potvrdu koju moramo prikazati na graničnom prelazu. Za Tursku i Tunis naši građani mogu putovati za sada bez problema“, dodala je Mehičić.

Zbog loše ekonomske situacije i sveukupne situacije zbog pandemije iz putničkih agencija se nadaju kako će se građani BiH ipak odlučiti za domaće destinacije. „Naša država nudi široku lepezu ponude, od vode, planine do agroturizma koji postaje sve popularniji ali sigurna sam da svako može pronaći nešto za sebe“, kazala je za naš portal Dijana Mehičić, vlasnica jedne zeničke putničke agencije.