Dr Ednan Drljević: S dolaskom ljeta predstoji borba protiv uvezenih slučajeva oboljenja

FOTO: Zenicainfo.ba

Stanje u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu, uprkos povećanju broja oboljelih od koronavirusa je stabilno i pod kontrolom, ističe načelnik Infektivnog odjela Kantonalne bolnice i član Kriznog zdravstvenog štaba Zeničko-dolbojskog kantona, prim. dr Ednan Drljević. 

On je kazao kako je takvo stanje očekivano u cijeloj Federaciji BiH, nakon ukidanja mjera zabrane kretanja i ulaska većeg broja ljudi iz inostranstva. Osim toga, primjetno je i da je virus već manje virulentan, dakle, manje opasan i prenosiv, iako to ne umanjuje značaj strogog nadzora nad novim slučajevima.

Dr Drljević kaže da Zeničko-dobojskom kantonu, kao i ostatku Federacije, s dolaskom ljeta predstoji borba protiv uvezenih slučajeva oboljenja, ističući da će se i tada pokazati uspješnost ovdašnjeg modela prevencije širenja koronavuirusa, koji obuhvata otkrivanje, hospitalizaciju i nadzor nad svim oboljelim.

„Mi ćemo se cijelo ljeto morati boriti protiv bolesti koja dolazi sa strane, naši će epidemiolozi imati pune ruke posla, jer čim se pojavi jedan takav (novi) slučaj, treba ga odmah otkriti. Nećemo dozvoliti dalje širenje po kantonu, jer ćemo po otkrivanju infekcije, oboljele odmah hospitalizovati i imaćemo nadzor nad njihovim zdravstvenim stanjem, od početka do kraja“, kaže Drljević.

Prema posljednjim izvještajima, u našem kantonu, nakon smirivanja situacije u Tešnju i Maglaju, registruju se još samo takozvani uvezeni slučajevi i svima je porijeklo utvrđeno.

S današnjim danom, ukupno ih je 400, s tim da ih je u Tešnju i Maglaju najviše. U Zenici je u protekla dva dana zabilježeno šest novih slučajeva koronavirusa, pa ih je sada ukupno 51.

Novi slučajevi u Zenici vezani su za Teslić, slučajevi iz Kaknja za dolazak iz Švedske, a novi slučajevi u Visokom, za Kanton Sarajevo, s jedne i Novi Pazar (Srbija), s druge strane.

Dr Drljević je procijenio da će drugi val koronavirusa nastupiti na jesen, te da bi vakcina protiv COVID-a 19 u naše krajeve mogla stići u aprilu iduće godine.(Sanja S.)