Federalno udruženje privrednika objavilo online vodič za samozastupanje u sudskim sporovima

Mikro, malim i srednjim privrednicima – najviše pogođenim podsljedicama pandemije korona virusa odlučilo je pomoći strukovno udruženje. Federalno udruženje privrednika objavilo je ovih dana besplatan online vodič za samozastupanje u sudskim sporovima.

Svrha vodiča je da privrednicima pomogne da bolje razumiju sudske procese i kod dileme da li da angažuju advokata ili sami sebe zastupaju na sudu, da shvate i predvide šta ih očekuje u sudskoj parnici.

„Radi se i o mogućnosti da vide kako se može likvidirati ili u stečaj dati firma sa brojnim primjerima obrazaca koje sami privrednici mogu popuniti i predati na sud. Isto tako pokazan je iznos taksi po svim kantonima u entitetu Federacija, kao i drugi važni podaci koji su u Vodiču dostupni svima, besplatno na platformi Udruženja privrednika FBiH”, kaže potpredsjednik Ibrahim Meškić.

Projekat Vodič za samozastupanje, inače, kažu, prvi takve vrste u BiH podržali su Svjetska banka i Ambasada Velike Britanije u BiH, a za izradu svih pravnih uputa bili su angažirani od strane Udruženja poslodavaca Federacije pravni eksperti.

“Cilj je da se pomognu mikro, mala i srednja – 80postotni nosioci privrede u našem i većini drugih društava – najpogođeniji posljedicama pandemije. Spor na sudu, jeste uglavnom, zadnja opcija svakog poslodavca jer to podrazumijeva prekid poslovanja s onim kojeg se tuži, ali zakon o parničnom postupku  dao je mogućnost da se u sporovima male vrijednosti – do 50.000KM ne mora angažirati advokat”, ističe Meškić.

„Najčešći sporovi proizilaze iz obligacionih, znači kupoprodajnih odnosa. Radi se o plasmanima roba i usluga, kada, često dolazi do neplaćanja računa i u tom slučaju se poslodavac, koji je vjerovnik, odlučuje za krajnju mjeru nakon tri godine kada ističe rok za zastarjevanje, o tome šta će raditi sa svojim potraživanjem. Krajnji ishod toga je tužba”, dodao je.

Dakle vodič za samozastupanje za privrednike u Federacoiji dostupan je besplatno na platformi Udruženja i prilagodjen je potrebama i znanjima vlasnika mikro, malih i srednjih preduzeća. (Alma Huskić)