Mediha Salkić, državna rekorderka i nova perjanica Atletskog kluba Zenica

Ovogodišnju atletsku sezonu Mediha Salkić, članica Atletskog kluba Zenica otvorila je odličnim nastupom na Prvenstvu Balkana u dvorani koje je održano u Turskoj 17. februara.

Mediha je ostala bez medalje i osvojila je četvrto mjesto u bacanju kugle uz oboren državni rekord  u dvorani sa hicem od 14,77 m. Ubrzo je uslijedila  pandemija Covid 19 nakon čega su prekinuta sva takmičenja.

Mediha nastupa uporedo u dvije discipline, kugla i disk.

„Stvari dolaze na svoje, treniramo redovno. Dva mjeseca sam bila kod kuće. Za ovu sezonu sam planirana oboriti državni rekord u kugli i disku. U kugli mi do rekorda fali jako malo, 3 centimetra. Imala sam plan to oboriti na početku sezone ali se naglo stalo zbog korone. Treniram već deset godina. Od početka ne mogu se odlučiti koja mi je disciplina draža, kugla ili disk. Nekada krene bolje kugla a nekada disk. Teško je uskladiti obje discipline, drugačija je tehnika ali ne mogu se odlučiti“, izjavila je za Zenicainfo.ba Mediha Salkić.

Ovih dana  bh rekorderka marljivo trenira pod budnim okom svog trenera Mehmeda Skendera, koji je predodređen da trenira šampione. Nakon Hamze Alića i Mesuda Pezera, Mediha Salkić je treća atletičarka iz šampionske ekipe ovog trenera.

„Sa Medihom se nastavlja niz dobrih bacača kugle u Atletskom klubu Zenica. Ona je na prvenstvu balkana bacila državni rekord u dvorani što je veoma blizu od apsolutnog rekorda države. Teško je bacati obje discipline. Vjerovatno ćemo se ove godine opredjeliti hoće li disk ili kugla. I sljedeće godine bi trebala da ispuni normu za mlađe seniorsko prvenstvo Evrope. Pandemija nas je u usporila. U avgustu nas očekuje Prvenstvo BIH i ja se nadam da ćemo se okititi dvostrukom titulom u bacanju kugle i disku. Težimo da bacimo rekord u obje discipline“, izjavio Mehmed Skender, trener u AK Zenica.

Mediha Salkić je na prošlogodišnjem Međunarodnom mitingu Zenica 2019. u veoma jakoj konkurenciji u bacanju diska sa daljinom 49,32 metra osvojila šesto mjesto. Ovim nastupom ispunila je normu za Evropsko prvenstvu za mlađe seniore i seniorke U23. Mediha je druga atletičarka u povijesti bh. atletike koja je bacila disk preko 49 metara. (M.P.)