Zenica: Potpisan Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja

Izvršna direktorica Investicijske fondacije Impakt Sarajevo, Mirela Omerović i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, potpisali su danas Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške poduzetništvu kroz Yep Inkubator poslovnih ideja. Sporazum je vrijedan 40 hiljada konvertibilnih maraka, a njegov cilj je podrška za pet novih poduzetničkih inicijativa.

Osnivanje 120 poslovnih poduhvata u razvoju malih preduzeća i obrta i očuvanju radnih mjesta, ostvareno je tokom 2018. i 2019. godine, u sklopu Yep projekta poslovnih ideja, koji uz podršku švicarske Agencije za razvoj i saradnju, realizuje Investiciona agencija Impakt u 32 lokalne zajednice u BiH.

U sklopu tog projekta u Zenici je prije dvije godine uspostavljen sistem mentorske podrške novim poduzetnicima, a ove godine biće moguća i finansijska, za pet najboljih poslovnih inicijativa, kroz jednogodišnji sporazum vrijedan 40 hiljada konvertibilnih maraka.

„Radi se o jednom sveobuhvatnom programu podrške razvoju poduzetništva, u koji ulaze novoosnovane, ali i firme koje posluju u proteklih godinu dana. Obuhvata javni poziv, koji će Grad Zenica objaviti možda već iduće sedmice, odabir onih koji će ući u program preduzetniščke obuke, dodjelu bespovratne podrške za pet najboljih poslovnih ideja, a svi koji budu podržani ući će i u sistem stručne mentorske podrške“, pojasnila je Izvršna direktorica Investicijske fondacije Impakt Sarajevo, Mirela Omerović.

Saradnja će biti nastavljena i u 2021., uspostavom akcionog plana za zapošljavanje i poduzetništvo, kao i programa obuke za nove poduzetnike. Po mišljenju gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, podrška biznisima u Zenici najbolji je način da se Zeničani odupru zaostavštini i starim navikama.

„Zenica je grad koji je prije agresije na BiH imao tri – četiri velike kompanije, koje su zapošljavale veliki broj ljudi. Građani moraju shvatiti da je taj sistem propao i mi sad raznim mjerama ohrabrujemo mlade da otvaraju biznise i na razne načine im u tome pomažemo“, istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Između Insvesticijske fondacije Impakt i Grada Zenice potpisan je danas jednogodišnji sporazum o saradnji, zajedničkom finansiranju i savjetovanoj podršci za pet najboljih poslovnih ideja. Na javni konkurs moći će se prijaviti poduzetnici koji namjeravaju ili su pokrenuli mali biznis u proteklih godinu dana, na području Zenice. (Sanja Stević)