Upitan rad Gradskih bazena u Zenici

Mnogim će sugrađanima i sugrađankama, posebno mlađima, jedini način rashlađivanja tokom predstojećeg, prema prognozama, vrlo vrućeg ljeta biti bazeni u Crkvicama.  Na otvaranje bazena utječe trenutno nekoliko faktora, među kojima su najvažniji: finansijsko stanje i epidemiološke mjere. 

Uradili su kompletnu pripremu za ovogodišnju ljetnu sezonu na Gradskim bazenima, iako su, kažu, od samog početka 2020. godine imali konstantne finansijske trzavice koje su prouzrokovane nizom dešavanja posljednjih 5 mjeseci.

„Najviše nas je pogodila pandemija korona virusa zbog čega smo bili prinuđeni obustaviti pružanje usluga ukupno 67 dana. Prema analizi koju smo uradili izgubili smo oko 250.000 KM prihoda, što je skoro 90 % od ukupnih prihoda na mjesečnoj bazi. Zbog ukupne epidemiološke situacije, obratili smo se nadležnim zdravstvenim institucijama od kojih čekamo odgovor na koji način ćemo organizovati ljetnu sezonu na Bazenima i da li ćemo uopće imati mogućnosti da otvorimo Bazene u ovom periodu”, kaže nam direktor Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskim objektima Zenica Nedim Talić.

On napominje da ovo javno preduzeće mora imati ekonomsku opravdanost za otvaranje bazena u Crkvicama.

„Otvoriti bazene neće biti isplativo ukoliko ostane na snazi mjera zabrane okupljanja više od 300 ljudi na otvorenom, s obzirom na to da imamo enormne tekuće troškove za rad bazena, kao što su spasioci, hemijska sredstva, svakodnevna ispitivanja ispravnosti vode, dezinfekcije objekta i slično”, dodaje Talić.

Dakle u ovom trenutku u preduzeću očekuju upute nadležnih zdravtsvenih ustanova o organiziranju rada popularnog gradskog kupališta u Crkvicama, pa će se shodno tome opredjeliti za ili protiv otvaranja Gradskih bazena. (Alma Huskić)