Na području Zenice registrovano nekoliko hiljada dobrovoljnih davalaca krvi

U cilju podizanja svijesti o potrebama za sigurnom krvi i krvnim sastojcima, te iskazivanja zahvalnosti dobrovoljnim davaocima za njihov humani gest, kojim spašavaju živote, u svijetu se svakog 14. juna obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

„Svoju krv dobrovoljno darujem još od 1998. godine i od tada to redovno činim, a uvijek se odazovem na poziv i dosad nikad nisam bila vraćena, a da nisam dala krv, jer najbitnije je da se spasi nečiji život, da se pomogne bolesnima ili unesrećenima i uvijek tako razmišljam, ne interesujući se uopšte kome je dajem“, priča Aida Čolaković iz Nemile, koja je ovu dragocjenu tečnost dosad dala 25 puta i kako kaže nastaviće i ubuduće i to sve dokad mogne.

„Prije nekoliko godina pravili smo bazu podataka dobrovoljnih davalaca krvi na prostoru Grada Zenice i tu je nekoliko hiljada imena i ta brojka se stalno mijenja i pomalo opada“, navodi Nino Hasanica, predsjednik Gradske organizacije Crvenog križa.

-Zadnjih godina krv daruju uglavnom stariji davaoci, mada je broj mladih davalaca ipak u blagom porastu, zahvaljujući animiranju omladine po zeničkim srednjim školama i fakultetima, pa sada mladi čine od 15 do 20 procenata od ukupnog broja aktivnih dobrovoljnih davalaca na prostoru Grada Zenice, ističu u zeničkom Crvenom križu, napominjući da će aktivnosti na omasovljavanju broja mladih davalaca krvi i dalje nastaviti na ovom prostoru.(V.J.)