Gradonačelnik Kasumović: Sjednicu Vijeća održati u Velikoj sali Grada Zenica a ne u BNP-u

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio je dopis predsjedavajućoj Gradskog vijeća Zenica, u kojem traži promjenu mjesta održavanja 49. sjednice Gradskog vijeća Zenica.

Tekst dopisa prenosimo u cjelosti:

Poštovana,

Pozivom broj: 01-45-9659/20 od 29.05.2020. godine, zakazali ste održavanje 49. sjednice Gradskog vijeća Zenica, zakazane za 04.06.2020. godine, u JU Bosansko narodno pozorište Zenica (Velika scena), kako sam to i ranije predlagao prije mjesec dana, s ciljem da Vijeće nastavi sa svojim radom u interesu naših građana.

S obzirom da je u međuvremenu, tačnije 29.05.2020. godine, na hitnoj telefonskoj sjednici, Vlada Federacije BiH donijela Odluku o prestanku stanja nesreće uzrokovanog koronavirusom (COVID 19) na dan 31.05.2020. godine, a Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva naredbu kojom se dozvoljavaju okupljanja i do 100 osoba u zatvorenom prostoru, uz poštivanje socijalne distance od najmanje 2 metra, kao i ostalih preventivnih epidemioloških mjera (korištenje zaštitne maske na licu), to opravdano smatram da ne postoji nijedna pravna ili druga prepreka zbog koje Vijeće ne bi nastavilo sa svojim redovnim radom u Velikoj sali Grada Zenica, a koja zadovoljava nove propisane uslove. Imajući u vidu upravo posljednje navedene naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, također opravdano smatram da je prestao i osnov po kojem je Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona donio Preporuku broj: 16-40-6709-1/20 od 19.05.2020. godine, a prema kojoj se za potrebe sastajanja svih vijećnika na jednom mjestu, radi održavanja sjednice Vijeća, između ostalog preporučuje obezbjeđivanje 10 m² po osobi, jer je ista preporuka utemeljena na propisima koji su se primjenjivali na javna okupljanja u zatvorenim prostorijama za vrijeme trajanja stanja nesreće.

Istovremeno naglašavam i tehničke poteškoće vezane za održavanje sjednice Vijeća na Velikoj sceni JU BNP Zenica, a koje se naročito odnose na nemogućnost ili otežavanje pristupa sjednici gospodinu Elviru Puriću, što bi bila nedopustiva diskriminacija nad ostvarivanjem njegovih zakonskih, statutarnih i poslovničkih vijećničkih prava, obaveza i dužnosti.

Stoga, cijeneći sve gore naprijed navedeno, ovim putem tražim da blagovremeno promijenite mjesto održavanja 49. sjednice Vijeća, te istu umjesto na Velikoj sceni JU BNP Zenica, zakažete u Velikoj sali Grada Zenica.

S poštovanjem,

 

GRADONAČELNIK

                                                                                                          Fuad Kasumović