Godišnje karte za javni prevoz u Zenici koristi više hiljada penzionera

Godišnje karte za korištenje usluga javnog prevoza na području Grada Zenica koristi više hiljada penzionera, potvrdio je Emin Sijerčić, predsjednik gradskog Udruženja penzionera.

Prošle godine imali smo oko 3,5 hiljada penzionera koji su koristili pravo na godišnje karte”, dodaje Sijerčić podsjetivši da je pojedinačna cijena 82 konvertibilne marke koju plaća penzioner. Kaže, da je i ove godine značajan interes ove populacije stanovništva za godišnjim kartama, koje omogućavaju neograničeni broj vožnji, kao i korištenje usluge nezaposlenog člana porodice.

Na upit da komentariše zašto pravo na godišnje karte imaju samo penzioneri članovi Udruženja, Sijerčić podsjeća da to definiše ugovor sa gradskom upravom.

Svakom penzioneru bi trebao biti interes da bude član Udruženja, ne samo zbog ove befeficije nego i brojnih drugih pogodnosti”, kaže naš sagovornik.

Ermin Sijerčić

Grad Zenica na godišnjem nivou plaća subvencije za godišnje karte penzionera u iznosu od oko 75 hiljada maraka.

Početkom ove godine, zbog problema u Javnom preduzeću Zenicatrans-prevoz putnika, gradska uprava je potpisala ugovore sa dvije prevozničke firme, Babić-Biss turs i Prevoz putnika Zavidovići, koji su preuzeli javni prevoz na ranije uspostavljenim linijama.

Zbog pandemije korona virusa javni prevoz bio je tokom marta i aprila u prekidu ali je tokom maja ponovo uspostavljen.(Šerif B.)