BNP Zenica: Devetnaesti festival bh. drame ove godine u online izdanju

Devetnaesti festival bosanskohercegovačke drame održat će se od prvog do sedmog juna ove godine, ali ovaj put zbog poznatih razloga u online izdanju. Razmišljajući da li prolongirati festival ili ga održati, Organizacioni odbor je donio jednoglasnu odluku da se festival održali u online izdanju, kazao je Miroljub Mijatović, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Najznačajniji cilj festivala od njegovog osnivanja bio je afirmacija bosanskohercegovačkog dramskog stvaralaštva.
„Na tom tragu smo i ove godine odlučili koncipirati cijeli festival. S tim u vezi smo htjeli da ovo bude festival koji ćemo u najvećoj mjeri posvetiti dramskim autorima, dramskom pismu i dramatičarima u Bosni i Hercegovini“, kaže Mijatović.

Ovogodišnji glavni program je zamišljen na takav način da se izvede šest dramskih tekstova, uglavnom nepoznatih, neobjavljivanih i neigranih tekstova.

„To su scenska čitanja dramskih tekstova koje je režirala Lajla Kaikčija sa podjelom uloga za koje su angažovani glumci iz ansambla BNP-a Zenica. Proces snimanja tih scenskih čitanja je završen i vidjet ćemo kako će to u konačnici izgledati, nadam se da će biti dostojanstvena prezentacija tih tekstova i pisaca“, naglašava Hasan Džafić, predsjednik Organizacionog odbora festivala.

Pored glavnog, festival će činiti i prateći sadržaji koji će se sastojati iz promocija tri knjige, dva časopisa, dvije panel diskusije, te izložbama fotografija zeničkih fotografa koji su pratili ili prate rad pozorišta.
„Kroz ovaj festival nastojat ćemo evocirati sjećanje na kolegu čiji je doprinos festivalu nemjerljiv, a to je Nedžad Fejzić“, rekao je Džafić.

„Odabrani tekstovi su autora koji su vrlo mladi i vrlo kreativni. Može se reći i da su provokativni jer se bave temama koje nas izbacuju iz komfora zbog svoje tematike“, naglašava Lajla Kaikčija.

Svi programi koncipirani su u prijepodnevnim terminima od 10,30 i 11,00 sati, dok je popodnevni termin od 17 sati, a onaj glavni je od 19,30 u kojem će biti prikazane predstave. Svi sadržaji biće dostupni na YouTube kanalu pozorišta i zvaničnom web sajtu, a gledaoci će imati priliku i kroz program Radio – televizije Zenica pratiti festivalska dešavanja. (Nedžad Glibo)