U Zenici obilježen Međunarodni dan Kudsa

Povodom Međunarodnog dana Kudsa, Islamsko vrhovno vijeće Iraka, priredilo je tradicionalni susret s predstavnicima vjerskog i kulturnog života grada Zenice.

Ured Vijeća za zemlje Balkana je i ove godine, obilježavajući ujedno i Dan šehida, objavilo Izjavu podrške palestinskom narodu u njegovoj kontinuiranoj borbi za povrat okupirane zemlje i uspostavljanje nezavisne države, sa glavnim gradom Kudsom, uz poziv svim muslimanima svijeta da im se u toj podršci pridruže. Vijeće je snažno osudilo kršenje ljudskih prava na okupiranim teritorijama gdje živi palestinski narod, zatim odluku američke administracije da svoju ambasadu preseli u Jerusalem, kao i pokušaj nekih arapskih režima da kroz takozvani stoljetni sporazum likvidiraju pitanje palestinskog naroda.

“Izbor imama Homeinija (neka Bog posveti njegovu tajnu) da posljednji petak mjeseca Ramazana bude Svjetski dan Kudsa ima veliki značaj, jer je smatrao da je to dan za opštu islamsku mobilizaciju, te da je oživljavanje ovog dana, od strane muslimana i mudžahedina, osovina borbe protiv okupacije, radi očuvanja života Kudsa i Palestine u srcima i svijesti islamskog naroda, sve dok se ne vrati slobodno, uzdignuto i oslobođeno od nečistoće cionističke okupacije. Palestina je živjela slobodno, a Kuds ostaje naša prestolnica, jer je prvi od dva kibleta i treći od dvije svete džamije”, navodi se u Izjavi Islamskog vrhovnog vijeća Iraka, uz Međunarodni dan Kudsa.(Sanja S.)