Bolji uslovi za život, nakon decenija čekanja asfalt u Hrastovcu

Hrastovac, jedno od najudaljenijih sela kakanjske općine, danas dobija asfalt. Mašine firme Trgošped pripremale su glavni put kroz selo za presvlačenje asfaltnim slojem.

Kažu da je općina Kakanj za ove radove osigurala 50 hiljada KM. Nema sumnje da je ovo istorijski događaj za Hrastovčane, mada je bilo i onih koji nisu dali komadiće svoje zemlje da se put, kao javno dobro, značajnije proširi.
Kuriozitet ovog gorštačkog podlastavičkog sela je da nikada nije ni imalo normalnu putnu saobraćajnicu sa matičnom općinom, već sa Zenicom, do koje minimum 50 godina unazad funkcioniše autobusni saobraćaj. Inače, ovo selo je uvijek bilo orjentisano prema Zenici, a tek u poratno vrijeme stvoreni su uslovi da đaci idu u zeničke škole, mada su radnici velikom većinom zaposleni u zeničkim firmama, liječenje je u zeničkim ambulantama, opskrba životnim namirnicama je u Zenici itd. Desetljećima je prisutna jedna potpuna nelogičnost da uopšte i pripada Kaknju, kojem samo plaćaju struju i hodžarinu.

Ali dokazano je da kod nas može sve, pa i naopako, da nenormalno dođe kao normalno, jer jedino su u političkom i vjerskom smislu vezani još za Kakanj. Možda nove generacije Hrastovčana nađu volje, snage i načina da ove nelogičnosti isprave, u cilju što normalnijeg života. Možda uvjere i načelnika Kaknja, koji je porijeklom iz ovih krajeva, da im pomogne u tome, stavljajući politiku u drugi plan, jer u još nelogičnijoj situaciji i poziciji je susjedni Slivan, koje nema ni metra asfalta, niti javni vodovod, ni kanalizaciju, ni hodžu, ni…
Načelniče Šljivo, budite na hizmetu ovim dokazano dobrim ljudima, pa i u slučaju da izraze spremnost da se pripoje nekoj od susjednih zeničkih mjesnih zajednica, koje su daleko uređenije i sređenije za neometan život.
U prilogu su fotografije današnjih radova u Hrastovcu.(S.G.)