Univerzitetu u Zenici zabranjeno angažovanje profesora po osnovu ugovora o djelu

Univerzitet u Zenici može normalno raditi i nema razloga ni za kakav prekid nastavne godine, potvrdio je danas za RTV Zenica Šemsudin Muhić, koji po zaključku Vlade Zeničko-dobojskog kantona obavlja poslove direktora kantonalne Uprave za inspekcijske poslove, povodom informacije da prijeti blokada Univerziteta u svim segmentima djelovanja i rada.

„Istina je da je kantonalni inspektor za rad 11. marta tekuće godine izvršio inspekcijski nadzor na Univerzitetu Zenica, te tim povodom 13. maja donio rješenje kojim se Univerzitetu kao poslodavcu zabranjuje angažovanje profesora i saradnika po ugovoru o djelu“, ukazuje Muhić.

„Ovo rješenje nije konačno i pravosnažno, što znači da Univerzitet može uložiti žalbu drugostepenom organu, a to je Federalna uprava za inspekcijske poslove“, dodaje naš sagovornik.

-Ukoliko i na toj instanci ne bude pozitivno rješenje za zenički Univerzitet, ova visokoškolska ustanova može pokrenuti upravni spor.

To u konačnici znači, da Univerzitet može normalno raditi, ne dolazi u pitanje nastavna godina kao ni ispiti, što je najvažnije za studente.

Povodom posljednjih dešavanja na Univerzitetu Zenica tražili smo komentar rektora Damira Kukića i resornog kantonalnog ministra, Spahije Kozlića, ali su obojica bili nedostupni.(Šerif B.)