Fondacija Fami uručila vrijednu donaciju JU Dom zdravlja Zenica

JU Dom zdravlja Zenica dobio je  donaciju zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava od Fondacije Fami kroz Projekat jačanja sestrinstva u BiH, čime se još jednom pružila podršku radu medicinskih sestara/tehničara u zajednici.

Sredstvima Vlade Švicarske, Projekat jačanja sestrinstva u BiH je obezbjedio pomoć u vidu lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za patronažne sestre u 16 domova zdravlja, uključujući i JU Dom zdravlja Zenica. Organizovati će se i edukacija o specifičnim postupcima u vrijeme epidemije te psihološka podrška za medicinske sestre.
Značaj usluga koje pružaju medicinske sestre/tehničari je tokom pandemije COVID-19 postao očigledniji nego ikada prije. Blizu 300 patronažnih sestara/medicinskih sestara-tehničara porodične medicine u zajednici u 16 opština koje podržava Projekat jačanja sestrinstva u BiH (ProSes), nastavljaju u kućnim posjetama pružati usluge svojim pacijentima, prvenstveno najugoženijim osobama. Da bi mogli nastaviti raditi u punom kapacitetu tokom postojeće krize, neophodna im je adekvatna zaštita.

I pored uloženog truda i doprinosa nadležnih institucija, postoji potreba za dodatnom zaštitnom opremom, jer svaka kućna posjeta zahtijeva korištenje novog kompleta opreme da bi se spriječilo potencijalno prenošenje virusa iz jednog u drugo domaćinstvo ili u dom zdravlja. Adekvatnom zaštitom medicinskih sestara spriječava se mogućnost njihovog inficiranja i oboljevanja, koje bi moglo dovesti do toga da nema dovoljno zdravstvenih radnika da se brinu o potrebama stanovništva.
Projekat je obezbijedio jednokratnu pomoć u vidu zaštitne opreme u vrijednosti od 64.225 KM za patronažne sestre u 16 domova zdravljasa kojima ima uspostavljenu saradnju, i to u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Derventi, Livnu, Mostaru, Odžaku, Stari Grad Mostar, Orašju, Prijedoru, Prnjavoru, Tomislavgradu, Tuzli, Zenici i Vitezu. Paket zaštitne opreme uključuje zaštitna odijela, kape, rukavice, maske, zaštitu za obuću, te sredstva za dezinfekciju ruku. Pored toga, projekat je nabavio i zaštitne vizire koje je besplatno izradio Univerzitet u Zenici (uz podršku USAID-ovog programa „Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative“ (BHRI)” koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Sva oprema biti će isporučena domovima zdravlja od 15-22. maja 2020.godine.

Pandemija COVID-19 je novo iskustvo za zdravstvene radnike. Zbog toga će se patronažnim sestarama obezbijediti edukacija putem video materijala i online obuke. Onima koji su iskazali potrebu, u narednom periodu pružiti će se i psihološka podrška u saradnji sa Projektom mentalnog zdravlja u BiH.
Projekat jačanja sestrinstva u BiH od 2012. godine intenzivno pruža podršku relevantnim partnerima u oblasti regulisanja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara i jačanja strukovnih udruženja. Projekat finansira Vlada Švicarske a provode Fondacija fami (BiH) i Ženevske univerzitetske bolnice.