Veliki pad prodaje automobila u cijelom svijetu, čak 30 posto u Evropi

Ovo su nove, pogoršane prognoze agencije Moody’s, objavljene u srijedu, dok su prethodne predviđale pad prodaje za 14 posto. Pogoršanje prognoza prodaje automobila povezuje se s ozbiljnošću globalne recesije koja postaje sve očiglednija.

Pad se prognozira na nivou 30 posto u zapadnoj Evropi, 25 posto u Sjedinjenim Državama i 10 posto u Kini.

“Gledajući u budućnost, globalna prodaja automobila vjerovatno će se oporaviti za 11,5 posto u 2021. godini, iako na niskoj bazi, na temelju očekivanog rasta BDP-a od 4,8 posto u zemljama G-20 sljedeće godine”, kazao je stariji potpredsjednik Moody’sa Falk Frey.

Moody’s očekuje da će u Evropi potražnja ove godine pasti za 30 posto, što je pogoršanje u odnosu na prethodnu projekciju pada od 21 posto. Prodaja u SAD-u trebala bi, prema očekivanjima te agencije ove godine pasti za 25 posto, također znatno više u odnosu na prethodnu projekciju od 15 posto.

Kina je jedino veliko tržište automobila za koje Moody’s nije promijenio prognozu prodaje za 2020. godinu te bi se ona, kako se navodi, ove godine trebala smanjiti za 10 posto. Razlog zadržavanja prognoze su znakovi da se potražnja počinje vraćati na normalne nivoe nakon naglog pada u prvom kvartalu.