Sindikat profesionalnih nogometaša: Nadležni, donesite odluku, neizvjesnost nam je svakodnevnica

“Brojna su otvorena pitanja, kada je riječ o nogometnoj industriji, a za vrijeme krize glas igrača se mora čuti više nego ikada”, poručili su iz Sindikata.

Naveli su kako je prošlo više od 65 dana od posljednje takmičarske utakmice u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Igrači, za to vrijeme, ne obavljaju ekipne treninge, već izvršavaju individualne programe rada, a gotovo četiri mjeseca, oni koji žive u drugim gradovima, nisu imali priliku da posjete svoje porodice, naveli su iz Sindikata.

“Bez obzira na kvalitetu individualnog rada, fudbal je kolektivni sport i sa zdravstvenog i kondicionog aspekta, potrebno je dosta vremena kako bi se nogometaši vratili u takmičarsku formu i napravili adekvatnu prevenciju od povreda. Rizični modeli poslovanja pojedinih Klubova, kao i propusti postupka licenciranja, pokazali su sve svoje nedostatke u ovoj krizi. Kašnjenja s isplatama redovnih mjesečnih primanja su sve češća i ugrožena je egzistencija velikog broja porodica, a postoje pojedinci koji izbjegavaju FIFA-ine preporuke za pandemiju koronavirusa i donose jednostrane odluke na štetu i bez dogovora s igračima”, navedeno je u saopćenju.

Umjesto utakmica i treninga, neizvjesnost je postala najčešće korištena riječ među nogometašima u Bosni i Hercegovini i s obzirom na to apelujemo i zahtijevamo od odgovornih da donesu konačnu odluku o nastavku ili prekidu nogometnih takmičenja, kažu iz Sindikata.

Ističu kako svjedočimo međusobnom prebacivanju odgovornosti, te da najveću štetu trpe nogometaši koji su ključni akteri, te da je svakim danom njihova šteta sve veća. Ističu kako je to nedopustivo.

“Dok čekamo ishod ko zna koje videokonferencije, imamo priliku čitati i vidjeti kako su druge države u Europi, pa i one u regionu, donijele odluke i odgovarajuće mjere o svojim ligaškim takmičenjima, startu nove sezone i modelima istih. Uz maksimalno poštivanje trenutne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, odluke su već morale biti donesene. Neizvjesne su karijere nogometaša i nemamo više vremena za čekanje”, rekao je Aldin Đidić, osnivač SPFBiH. (Klix.ba)