SUABNOAR ZDK osuđuje najavljene mise Zadušnice za žrtve Blajburga

SUABNOR ZDK se pridružuje stavu svih antifašističkih udruženja koje djeluju u sastavu SUABNOR u BiH u osudi najavljene mise Zadušnice za žrtve Blajburga.

Moramo da iskažemo svoj protest, jer sve žrtve nisu iste. Nedužne žrtve poštujemo, ali one žrtve koje su u toku II svjetskog rata bile na strani fašizma i koje su činile zlodjela nad nedužnim stanovništvom ne možemo dovoditi u istu ravan i nazivati ih nedužnim. S toga SUABNOR ZDK smatra da najava održavanja mise za duše onih koji nisu imali duše i bezobzirno ubijali nedužno stanovništvo ne može biti razuman i razborit čin.

Pozivamo velikodostojnike Katoličke crkve u Sarajevu na čelu sa kardinalom Vinkom Puljićem da preispitaju događanje ovog čina u Sarajevu gradu gdje je susret različitosti bogatstvo. Posebno ističemo da je Sarajevo kao najveći grad i glavni grad u Bosni i Hercegovini imalo mnogo stradalih i u ratovima od 1941-1945. godine kao i najnovijem ratu s kraja prošlog stoljeća od 1992-1995.godine. Dakle, Sarajevu nije potreban događaj koji priziva loša vremena i koji moli za duše onih koji su činili zla.
Ustaše i četnici su na prostorima BiH prolili mnogo ljudske krvi i ovdje nam nije potrebna nijedna kap više ljudske krvi, bilo čije.
Poštujemo Katoličku crkvu kao stub vjere koji stoji vjekovima na ovim prostorima i bez nje princip multireligijskog života ne bi mogao postojati, ali u ime svih nas i dobra svih apelujemo da se ova Misa u najavi ne održi jer ističemo da je to jedina razumna i razborita odluka.

SUABNOR ZDK

Mehmed Mostarlić