Smrtnost od koronavirusa u FBiH između 3,3 i 3,5 posto

U protekla 24 sata u FBiH testirano je 557 uzoraka, a pozitivnih na koronavirus bilo je 10.

Ukupno u većem bh. entitetu dosad su testirana 19.033 uzorka, od čega je koronavirus potvrđen kod 938 osoba.

Ove informacije na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare iznio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

U FBiH je trenutno hospitalizirano 39 pacijenata, od kojih su dva na respiratoru. Ukupni broj oporavljenih je 426, a u protekla 24 sata njih čak 41. Umrle su 33 osobe.

“Situacija je i dalje pod kontrolom, stabilna je. Nastavljamo da pratimo epidemiološku situaciju i u skladu s tim ćemo predlagati mjere Kriznom štabu CZ”, rekao je Čerkez.

Odgovarajući na pitanja novinara, istakao je da je smrtnost u odnosu na broj oboljelih od koronavirusa u FBiH između 3,3 i 3,5 posto.

“To je u potpunosti zadovoljavajući nivo smrtnosti, ako to uporedimo s drugim zemljama. Ne možemo gledati samo kolika je smrtnost kod nas, pogledajmo to u zemljama u Evropi. Ovo je bolest koja je blokirala sve ekonomije svijeta. Smrtnost u Belgiji je skoro 16 posto, u Španiji 12, Engleskoj skoro 15”, kazao je Čerkez.

Kod nas je smrtnost tolika, dodaje, zato što su blagovremeno poduzete mjere te se uspjelo odgovoriti na prvi udar.

“Epidemija nije gotova, vidjet ćemo šta nas očekuje u septembru-oktobru”, govori Čerkez.

I dalje se rade programska testiranja, ističe Čerkez, dodajući da se testiraju zdravstveni radnici radi sprječavanja ulaska virusa u zdravstvene institucije, zatim uposleni u socijalnim ustanovama. Tretiraju se i svi oni koji imaju bilo kakav simptom.

– Broj testova nikad nije bio limitiran – naglasio je.

Potcrtava da je i dalje rano davati bilo kakve procjene o tome da li je došlo do povećanja stope zaraze nakon ublažavanja mjera u FBiH.

“Vi vidite da je stanje stabilno po jučerašnjem i današnjem broju zaraženih. Praktično mi imamo jedan linearni trend. Vidjet ćemo efekte nakon 14 dana. Za sada je stanje stabilno i to je ono što možemo kontrolisati. Mi ne očekujemo prestanak obolijevanja, ali je važno da to možemo pratiti i kontrolisati”, poručuje Čerkez.

(Vijesti.ba)