Udruženje potrošača BiH: Prijaviti sve neregularnosti najbližim inspekcijama

Cijene nafte su od početka godine prepolovljene, a drastični pad na međunarodnim berzama se bilježi od epidemije koronavirusa. Gorivo je jeftinije a cijene svih ostalih namirnica ostale su iste a neke su i skuplje.

Iz Udruženja potrošača širom BiH upozoravaju da građani sve neregularnosti prijave najbližim nadležnim inspekcijama te da čuvaju svoj novac i za kupljenu robu tražene račun.

“Na našem tržištu postoji slobodno formiranje cijena i Vlada Federacije BiH može jedino uticati na marže i to na nekoliko osnovnih namirnica što je odmah na početku pandemije i uradila i da nije bilo bi svašta. Odmah nakon proglašenja pandemije širom BiH pojavili su se sporadični slučajevi poskupljenja osnovnih životnih namirnica i brzom intervencijom kako inspekcije tako i Vlade, cijene su vraćene”, kaže za naš portal Midhat Hodžić, predsjednik Udruženja potrošača Goražda.

“Veliki broj radnika ostao je bez posla i primanja, neće doći do povećanja penzija i logično je da će kupovna moć građana opadati pa bi bilo logično i da cijene ostanu barem na ovom nivou neko vrijeme”, kazao je Hodžić.

Za sada u našoj zemlji o tome niko ne priča ali je Federalni štab civilne zaštite u srijedu  donio odluku o ukidanju zabrane rada za pojedine vrste biznisa na području Federacije BiH. Riječ je uglavnom o radu trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrta proizvoda, uslužnih djelatnosti te rad malih obrta i srodnih djelatnosti. Dok se ne otvore sve djelatnosti i sumiraju štete , odgovornost je na svima nama.

“Svaku neregularnost i u svim oblastima treba prijaviti nadležnoj inspekciji”, poručju iz Udruženja potrošača. (Belinda Dorić)