Kako rade firme koje nisu obustavljale proizvodnju u vrijeme pandemije?

Dok je veliki broj preduzeća i privrednika zbog pandemije koronavirusa bio prinuđen obustaviti rad, dio njih nije prestajao sa radom.

Posljednjih dana najviše se govori o ublažavanju mjera i otvaranju radnji i preduzeća, kako i u kojim uslovima je organizovan rad u firmama koje uopšte nisu prestajale raditi tokom vanrednog stanja?

Mnogi privrednici zbog pandemije korona virusa stavili su ključ u bravu i otpustili dio radnika. S druge strane, PI Sava Semberija jedan je od rijetkih primjera preduzeća koje je, tokom vanrednog stanja, povećalo broj radnika.

Radnicima su redovno isplaćene plate, ali će i, za razliku od prethodnih, ove godine većina povrća u njihovu fabriku doći sa semberskih njiva.

Sa radom nije prestajala ni firma „Steko centar“ koja proizvodi drvene montažne objekte i plasira ih većim dijelom na inostrano tržište.

Predsjednik Privrednog savjeta grada Bijeljina smatra da će posljedice po privredu tek biti vidljive, te iz tog razloga privrednici očekuju pomoć nadležnih. Sličnog stava su i u Udruženju “Preduzetnik“ koji ističu da tokom pandemije, od skoro 200 preduzetnika, samo 570 nije zatvaralo radnje.

Gradska uprava i nadležna odjeljenja već su obećali određene olakšice, za šta su izdvojena i dodatna budžetska sredstva.

Privrednici ističu da im je cilj da privredu održe na određenom nivou. To je trenutno teško, jer ih, kako kažu, treba osloboditi nekih obaveza, kako na lokalnom, tako i na višim nivoima, ali se nadaju da će biti razumijevanja za njihove zahtjeve. (Akta.ba)