Kada će stići preostalih 20 respiratora za koje je već uplaćen puni iznos?

Rok za isporuku 100 komada medicinskih aparata, prema ugovoru koji su potpisali direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik “FH Srebrena malina“ Fikret Hodžić, bio je 15. april. Nepotpuna pošiljka je stigla deset dana kasnije – 25. aprila.

Pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanita Alagić je to opravdala poteškoćama nabavke respiratora u cijelom svijetu i organizacijom avionskog leta odnosno prijevoza.

“Postoji član ugovora koji kaže da ćemo sve eventualne sporove rješavati mirnim putem. Tako smo i rješavali i prolongirali rok isporuke”, poručila je Alagić u četvrtak kada su respiratori napustili magacin sarajevskog aerodroma i kamion otišli u skladište FUCZ-a.

Ni danas kutije respiratora, proizvođača “Aerospace Changfeng Medical“, nisu otvorene jer se čeka da firma Sono Medical, koja je zadužena za provjeru ispravnosti respiratora i određivanje njihovog nivoa upotrebe, da svoj sud. To će se, vjerovatno desiti, naredne sedmice.

Niko i dalje ne zna kakvi su respiratori stigli i da li su upotrebljivi u bolnicama i kliničkim centrima ili su predviđeni za ambulanta kola. Već smo kročili u mjesec maj, a pitanje je koliko će vremenski trajati provjere valjanosti aparata, njihovo instaliranje mjerenje parametra te obuka doktora koji će raditi s njima. I dalje se ne zna ko će respiratore održavati i eventualno servisirati.

Kako Klix.ba saznaje bh. aviokompanija koja je iz Pekinga prevezla 80 respiratora jer za još 20 nije bilo mjesta, prema riječima federalnog premijera Fadila Novalića, u naredne dvije sedmice nema zakazanih letova.

Pitanje koje se sada logički postavlja jeste šta je sa isporukom preostalih 20 respiratora s obzirom da je Vlada Federacije BiH privatnoj firmi “FH Srebrena malina“ avansno uplatila 10,5 miliona KM za nabavku i isporuku tačno 100 respiratora. (Klix.ba)