RETROAKTIVNA KRAĐA PENZIONERA: Zakon nalaže usklađivanje penzija u aprilu, PIO/MIO “nema informaciju”

Piše: A. Gutić

Prijedlogom Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa predviđeno je ukidanje usklađivanja mirovina/penzija za ovu godinu.

“Obaveza usklađivanja penzija, invalidnina, drugih socijalnih davanja i plaća neće se vršiti u 2020. godini”, navedeno je u prijedlogu navedenog zakona.

No taj zakon neće biti usvojen u mjesecu aprilu, jer je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH koji ga treba potvrditi, zakazana za 4. maj. To znači da su na snazi još uvijek zakonske odredbe koje nalažu usklađivanje.

A te odredbe su jasne – Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje je trebao 15. aprila izvršiti povećanje penzija-mirovina u Federaciji, po osnovu usklađivanja sa rastom potrošačkih cijena i bruto društvenog proizvoda. Kažemo trebao, jer u Zavodu, po svemu sudeći, zanemaruju važeće zakonske odredbe po kojima bi morali postupati.

“Federalni zavod MIO/PIO još uvijek ne raspolaže potrebnim podacima na osnovu kojih se izračunava postotak usklađivanja mirovina. Naime, od Federalnog zavoda za statistiku nismo još dobili službenu informaciju o iznosu porasta realnog BDP-a, a taj podatak je neophodan da bi se moglo postupati u skladu s člankom 79. Zakona o MIO/PIO,” glasi odgovor na Žurnalov upit federalnom Zavodu PIO/MIO.

Sadržaj odgovora uvredljiv je za penzionere sam po sebi, jer eto treba povjerovati da je zakazao Zavod za statistiku zaboravivši dostaviti potrebne podatke. Za to vrijeme, moramo karirkirati, u Zavodu PIO/MIO vlada “šok i nevjerica” takvim odnosom statističara. Da su 15. aprila putem goluba pismonoše zatražili podatke, dobili bi ih u roku od nekoliko dana.

Da li to u Zavodu imaju vidovnjaka koji prognozira sigurno usvajanje “korona zakona” i njegovo, zakonski upitno, retroaktivno dejstvo?

Istina je naravno jasna. Federalna vlada, premijer Fadil Novalić i njegova sjena pratilja, ministrica finansija Jelka Miličević su baš namjerili izvršiti uštede na penzionerima, pa i onima koji primaju najniže i zagarantovane penzije. Za cijelu godinu na njima će uštediti najviše 50 miliona. Sabraćemo na kraju godine koliko su novca nenamjenski potošili, odnosno namjenski za svoje stranačke favorite i evo, proričemo da će ta suma biti veća od one ušteđene na penzijama. Znakovito, udruženja penzinera/umirovljenika na sve ovo – šute.

Podsjetimo, penzioneri su bili žrtve i nakon poplava 2014, jer im potom naredne četiri godine penzije nisu povećavane.Uzgred, da li je neko evidentirao najavu o barem simboličnom smanjenju plata funkcionerima? Ne?

zurnal.info