Nakon Solaka i njegova pomoćnica za cijeli slučaj “Srebrene maline” osudila novinare

Iako mediji iz dana u dan izvještavaju o sumnjivoj nabavci, a Klix.ba ekskluzivno objavio i faksimile carinske deklaracije i potpisani ugovor između direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, nadležni iz Federalne uprave civilne zaštite umjesto odgovora na konkretna pitanja odlučili su optužiti medije. Naglasimo da niti jedan navod nije demantovan.

I kako to obično biva umjesto ukazivanja na pravi problem, na djelu je očito pokušaj skretanja pažnje i fokusa istrage. Podsjetimo da je portal Klix.ba na sva pitanja tražio odgovore svih aktera ovog slučaja – od Vlade FBiH, FUCZ-a, Federalnog štaba civilne zaštite, Tužilaštva KS, SIPA-e i Fikreta Hodžića. Svi odgovori su bili sličan jedan drugom uz podjednako prebacivanje odgovornosti na drugu instituciju.

Prvo je sinoć Fahrudin Solak, u prvom obraćanju nakon saobraćajne nesreće, pozvao istražne organe da hitno provedu istragu i ispitaju neobjektivne i krive navode kako bi se utvrdilo da je, nakon što je ukazana potreba za respiratorima, “procedura javne nabavke koje je proveo FUCZ objavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”.

Iako je zadatak medija da objektivno, nezavisno i pravovremeno izvještavaju i istražuju o svim temama u interesu javnosti, a ovdje se radi o 10,5 miliona KM novca građana, može se zaključiti da to može zasmetati nekome ko je dio istrage koju sprovodi SIPA i Tužilaštvo KS.

No, Solakov potez je danas je dobio nastavak u riječima njegove pomoćnice Sanita Alagić. Na novinarsko pitanje kako komentariše odnos javnosti prema ovom slučaju, gdje je mnogo pitanja, a premalo odgovora, ona je rekla:

“Nezadovoljstvo je neobjašnjivo. Šta osuđuju? Ne znaju objasniti ni oni koji osuđuju. Vlada i FUCZ i Federalni štab su uložili velike napore da bismo imali ovo”, rekla je.

Na konstataciju da vlada nedostatak pravih informacija, a da je u pitanju veliki iznos novca građana, pomoćnica direktora FUCZ-a smatra da su najviše krivi mediji.

“Ja najviše osuđujem novinare koji su počeli da rade poslove institucija koje su nadležne. Mi smo jučer javno pozvali institucije koje će izvršiti kompletnu analizu zakonitosti nabavke ove opreme“, rekla je Alagić.

Novo pitanje koje se sada postavlja jeste iz kojeg razloga FUCZ poziva tužilaštvo da vrši provjere kada je Tužilaštvo KS već pokrenulo istragu, kao i njihove kolege iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a vrlo je vjerovatno da će slučaj preuzeti i državno tužilaštvo.

Također je pitanje kakav to posao rade novinari, odnosno šta rade, a ne bi trebali?

Klix.ba