Bh. građani u maglajskom karantinu još ne mogu svojim kućama

Nakon što je Federalni štab civilne zaštite danas donio odluku o ukidanju obaveznog karantina koji je trajao 14 dana, ali i ukidanju policijskog sata, na adresu našeg portala stigle su poruke i fotografije ogorčene skupine ljudi, koji su smješteni u maglajskom karantinu hotela Sjaj.

“Prvo su nam rekli da spremimo svoje stvari, da danas idemo kući i da je ukinut boravak u karantini. Na naše veliko oduševljenje, brzo smo se spremili i došli pred vrata, nakon čega nam je od strane pripadnika policije rečeno da ne idemo nigdje, i da ostajemo ovdje”, poručuje uznemireni “stanovnik” karantina u maglajskom hotelu.

Na pitanje zašto ih ne puštaju odgovorili su:

“Već šest sati smo na hodniku ispred vrata, ne puštaju nas, kažu nisu nadležni da nas puste. Naše porodice nas čekaju, taksisti i autobusi nas čekaju ispred”, poručuje.

Kako su nam rekli, zahtijevali su i testiranje na korona virus, do kojeg nije došlo, pa su povodom toga stupili i u štrajk glađu.

Ukidanje karantina je podrazumijevalo da će osobe koje se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, umjesto u hotelske ili alternativne smještaje, ići u kućnu samoizolaciju.

Također i osobe koje se trenutno nalaze u organiziranim karantinima bit će pušteni kući gdje će u skladu s propisima boraviti u izolaciji koliko je propisano, što ovaj slučaj iz Maglaja, nikako ne pokazuje. (Maid Dizdarević)