Tužna priča Zeničanke iz hotelskog karantina: “Četiri mjeseca nisam vidjela djecu”

Nakon posjete predsjednika Zdravstvenog kriznog štaba i ministra zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, dr Adnana Jušpića, građanima smještenim u improvizovanom karantinu u Hotelu Zenica u ponedjeljak, više se niko nije obratio grupi od 86 Zeničana koji su nakon boravka u inostranstvu upućeni u ovaj vid izolacije.

185 ih je trenutno smješteno po hotelima i motelima na području Zeničko-dobojskog kantona.

Dženita Šabanović danas cijeli dan odbija izaći iz svoje sobe. U Hotelu Zenica je već 11 dana.

„Ja sam prije Njemačke, u kojoj sam boravila 13 dana, bila u Roterdamu. Našla sam prevoz do Njemačke gdje sam se zadržala 13 dana do povratka u Zenicu. Sad će biti četiri mjeseca kako se nisam vidjela s porodicom. Teško mi je, još nisam vidjela djecu, jer mi nisu dolazili“, priča nam Dženita Šabanović.

Ova je Zeničanka jedna među 86 ljudi, po dolasku iz inostranstva smještenih u karantin uspostavljen u Hotelu Zenica, sa rješenjem o 14-dnevnom karantinu.

Informacije im dolaze neselektivno. Isto tako neselektivno potpisivali su svoj pristanak na produženje boravka u karantinu, sa 14 na 28 dana. Većina je odbila postupiti po odluci Federalnog štaba, koja je kod ovih ljudi izazvala dodatni revolt i nezadovoljstvo. Ne pristaju, kažu, na sistem, koji na štetu svih drugih građana njima plaća smještaj u hotelu s četiri zvjezdice, a sve što oni zapravo žele je da idu kući, svojim porodicama. U znak protesta su stupili i u kratkotrajan štrajk glađu.

Dženita se nada da će u naredna tri dana, koliko i traje prvobitno određena joj 14-dnevna izolacija, saznati i rezultate testiranja ženskog dijela populacije u karantinu. Svi nalazi za muški dio grupe pokazali su se negativnim, a niko među njima ne pokazuje znakove zaraze.

„Pri ulasku u hotel su nam rekli da ćemo tu biti dva dana i da će nas odmah testirati. Međutim, to se nije dogodilo do jutros. Sutra čekamo na izvještaj o rezultatima“, nada se Dženita.

Ministar zdravstva ZDK, Adnan Jupić, koji je od samog početka tvrdio da ovaj model prevencije epidemije nije efikasan, tražio je od federalnih nadležnih institucija, poništenje odluke da se svi po doslasku iz inostranstva upućuju u karantinsku izolaciju. To se nije dogodilo i za sada još nije poznato ni šta će biti sa građanima smještenim u hotelima i motelima na području ovog kantona. (Sanja Stević)