Čekaju nas mjeseci superjeftine nafte

Međunarodnom referentnom naftom Brent trguje se u srijedu ujutro po cijeni od 17,41 dolara po barelu, što je pad za više od 10 posto. Junski ugovor za američku referentnu naftu WTI pali su na 11,29 dolara po barelu. Julski ugovori za WTI pali su na ispod 19 dolara po barelu.

Stanje se mijenja iz časa u čas a cijene nastavljaju padati.

U vrijeme kada koronavirusna kriza i dalje uništava globalnu potražnju, svijet je prezasićen naftom i brzo mu ponestaje mjesta za skladištenje.

Per Magnus Nysveen, stariji partner i šef analize u Rystad Energyju, upozorio je da će se situacija na naftnim tržištima pogoršavati.

 Sve manje je mjesta za skladištenje nafte – rekao je Nysveen za CNBC, dodajući da skladište djeluje kao “svojevrsni tampon za cijene nafte”.

– Kad je bilans ponude i potražnje pozitivan ili negativan, tada možete puniti skladišta ili pak iz njih crpiti naftu. Ali kad se skladište napuni, tada nema tampona za ovu vrlo jaku neravnotežu koju primjećujemo – rekao je on.

Jean-Pierre Durante iz firme Pictet Wealth Management složio se s Nysveenovom ocjenom situacije, rekavši da je “svijet preplavljen naftom”, usprkos nedavnoj odluci Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika – kolektivno poznatih kao OPEC+ da smanje proizvodnju.

– Svjetski kapacitet skladištenja brzo će dostići tačku prezasićenja – rekao je Durante.

Globalna potražnja za naftom dramatično je opala, a velike svjetske ekonomije praktično su zamrznute kao posljedica zastoja izazvanog koronavirusom koji su vlasti uvele za zaustavljanje širenja bolesti.

Cijene nafte za majsku isporuku u SAD početkom sedmice su pale na 37 dolara ispod nule. Majski ugovori su istekli u utorak i njima se više ne trguje.

BiznisInfo