SSS BiH: Radnike ćemo pozvati da ostanu kod kuće ako budu usvojene izmjene Zakona o radu

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH pripremilo je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, u okviru mjera koje se poduzimaju sa proglašenjem stanja nesreće u Federaciji BiH, uzrokovanog pojavom koronavirusa.

Prijedlog sadrži 11 članova i svi su, po mišljenju Saveza samostalnih sindikata BiH, na štetu radnika.

„Pokušava se prije svega ponovo uvesti institut čekanja, što je zavaravanje statistike, jer nećemo imati pravi podatak koliko je radnika ostalo bez posla. Tu je i uvođenje rada do 72 sata sedmično, snižavaje plate na 305 KM. Od 11 članova, kad bi Savez samostalnih sindikata pozvali da prihvate bilo koja tri, to bi bilo katastrofalno za radnike”, ističe predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović.

Za četvrtak je najavljena on-line sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na čijem dnevnom redu će se naći rebalans federalnog budžeta i Prijedlog takozvanog korona-zakona, ali postoje indicije da će se pod oznakom hitno, od zastupnika u četvrtak očekivati i donošenje izmjena Zakona o radu, bez ikakvih konsultacija sa sindikatom. U tom slučaju, ova bi se rješenja vrlo brzo mogla naći u primjeni, upozoravaju iz Sindikata.

„Ovo je pokazatelj da je Vlada Federacije podlegla pritisku poslodavaca, koji u posljednje tri godine imaju čistu dobit od devet milijardi konvertibilnih maraka, a sada bi da posljedice krize nadomjeste preko leđa radnika”, kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Šatorović najavljuje da će Sindikat, ukoliko u četvrtak ovaj zakon po hitnoj proceduri bude usvojen i upućen Domu naroda na potvrdu, pozvati svoje članove da u skladu sa preporukama Kriznog štaba, ostanu kući i na taj način izraze svoj protest.

„Ukoliko ovaj prijedlog dođe na tapet, mi ćemo javno prezentovati imena svih zastupnika koje smo mi birali da štite radnička prava, a koji su eventualno podigli ruku za ovakvo sramno zakonsko rješenje,” najavio je Šatorović.(Sanja S.)