BZK “Preporod” donirao knjige pacijentima u izolatoriju

Dugi i neizvjesni dani u izolatoriju Kantonalne bolnice Zenice mogu biti olakšani i dobrom knjigom.

To su prepoznali u upravi bolnice  i u Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ Zenica koja je iz svoje biblioteke za potrebe pacijenata u izolatoriju donirala stotinu knjiga.

Kada ste u izlolatoriju, i strepite za svoje zdravlje, konekcija na internet možda krati vrijeme ali vas ne opušta. Knjiga je tu nezamjenjiva. Pored fizičkog, kaže direktor Kantonalne bolnice Rasim Skomorac, mi smo u obavezi da vodimo računa i o psihičkom zdravlju naših pacijenata. “Ovo je jedan mali gest kojim pokušavamo da im pomognemo u tom pravcu, da im olakšamo dane izolacije  i približimo knjizi onoga ko se možda od nje odmakao a onom ko je navikao da ne ukidamo naviku. Psihičko zdravlje pacijenata je jako važno i mi ga rješavamo i našom psihološkom pomoći, ali i ovo je vrlo značajna podrška“, kaže dr Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Mene je, ističe Mirza Husetić, prvi čovjek zeničkog „Preporoda“, obradovao poziv doktorice Eldire Hadžić da pomognemo na ovaj način i iz biblioteke zeničkog „Preporoda“, koja broji 1500 naslova, pomno smo odabrali stotinu. “Zaista, predsjednik Preporoda BiH Sanjin Kodrić je sa radošću prihvatio ovaj prijedlog tako da smo određeni broj knjiga koje imamo u duplikatima dodijelili izolatoriju i drago nam je da na ovaj način utičemo i radimo na principu da se pomogne ljudima koji su ovdje smješteni, da skrate svoje vrijeme i na misle o stanju u kojem su se zatekli“, izjavio je Mirza Husetić, predsjednik BZK „Preporod“ Zenica.

Za potrebe pacijenata u izolatoriju Kantonalne bolnice jedan broj knjiga prethodno je ustupila i Gradska biblioteka Zenica. (Danko T.)