Prijedlog zakona za zaštitu prava učesnika u sudskom postupku dostavljen Parlamentu

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih tijela Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće, koji će se dostaviti Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po hitnoj proceduri.

“Ovako regulirano postupanje u oblasti pravosuđa usmjereno je na očuvanje zdravlja i života ljudi i osigurat će djelovanje svih tijela i nositelja javnih ovlasti, zaštitit će prava i obveze svih sudionika u sudskim postupcima te ljudska prava i osnovne slobode građana u BiH”, saopćeno je iz Vijeća ministara nakon današnje sjednice.

Iz Vijeća ministara su naveli da će prijedlog zakona biti upućen po hitnoj proceduri.

Prijedlogom zakona propisane su privremene mjere postupanja u sudskim i drugim postupcima pred Sudom i Tužiteljstvom BiH i drugim tijelima Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće zbog opasnosti od epidemije zarazne bolesti prouzrokovane koronavirusom.

Ministar pravde Josip Grubeša rekao je ranije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je njegovo ministarstvo predložilo da ovaj zakon ide u hitnu proceduru, kako bi premostili činjenicu da su organi usporili s radom, te da zaštite stranke da ne gube prava zbog nemogućnosti poduzimanja procesnih radnji.

Potrebno je bilo, kako je kazao, omogućiti zadržavanje toka procesnih rokova u postupcima koji se u ovom razdoblju ne provode, kao i zadržavanje toka svih rokova za prava stranaka.

“Dakle, predložiti mjere privremenog karaktera čije bi djelovanje bilo ograničeno samo u razdoblju do prestanka razloga za njima. Važno bi bilo rokove za ostvarivanje prava stranaka u svim sudskim i administrativnim postupcima koji su određeni zakonom ‘zaustaviti’ da prestaju teći za vrijeme stanja pandemije”, pojasnio je Grubeša za BIRN BiH.

Ovaj nacrt zakona dolazi nakon što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) prošlog mjeseca donijelo Inicijativu za donošenje propisa kojim će se urediti pitanje svih vrsta sudskih rokova za vrijeme trajanja vanredne situacije.

BIRN