Pčelari u problemu: Sezona propala, podrška države minimalna

Snijeg, niske temprature i mraz koji nas prate posljednjih dana znatno su uticale na društvo pčelara i u našem kantonu.

U Zeničko–dobojskom kantonu je oko 1250 registrovanih pčelara sa blizu 35 hiljada košnica. “Ove temperature su nam veliki problem. Pčele su prilično razvijene i pčelinje zajednice smo uspjeli očuvati, ali kako stvari stoje zbog niskih temperatura i smrzavanja, paše uopšte neće biti, tako da možemo reći da je sezona propala”, kazao je Munib Husejnagić, predsjednik Saveza udruženja pčelara ZDK.

“U junu dolaze šuma i livada koje su slabije paše, ali nam one samo pomažu da prevaziđemo udar koji smo izgubili na proljetnoj paši“, dodaje Husejnagić.

Do sada su pčelari imali pomoć koja je iznosila od šest do deset KM po jednoj košnici i kako tvrde, ona im nije mogla biti ni za lijekova. “Gradska uprava je obećala pomoći sa deset KM po košnici za korisnu funkciju pčela, npr. oprašivanje, dok će kantonalni nivo pomoći sa veterinarskim pregledima pčela, jer bez pečata da su pčele zdrave nema ni dalje ispaše”, tvrdi Husejnagić te dodaje, kako će se svakako prijavljivati i na podsticaje sa federalnog nivoa.

Pčelari su tražili i dobili od Kriznog štaba da se izuzmu od ograničenja kretanja i odobreno nam je, ali odlukom nije definisano njihovo kretanje kroz teritorij manjeg bh. entiteta, pa uskoro očekuju da im se riješi i taj problem. “Moramo biti hrabri i opstati te čekati neka bolja vremena. I oni koji su na vlasti moraju znati da bez pčela nema ni života, jer za četiri godine ukoliko ih ne bi bilo, čovječanstvo bi izumrlo od gladi. Nadamo se da ćemo svi zajedno što prije prevazići ova teška vremena”, kazao je na kraju razgovora Husejnagić.(Belinda D.)