Jakub ef. Salkica: “Uz vjeru i oslananje na Boga lakše ćemo prebroditi nastale teškoće”

Teški su ovi dani u kojima dočekujemo ovogodišnji mubarek mjesec Ramazani Šerif. Štete su u cijelom svijetu velike, posebno kada govorimo o onima koji su napustili ovaj svijet.

No, uz vjeru i oslanjanje na Boga svakom je čovjeku lakše prebroditi nastale teškoće, poručuje glavni imam Medžlisa IZ Zenica Jakub ef. Salkica. U Islamskoj zajednici uveliko realiziraju predramazanske aktivnosti, koje podrazumijevaju i učešće u ramazanskom programu TV Zenica.

“Izražavamo susosjećanje prema porodicama svih ljudi koji su napustili ovaj svijet od početka pandemije, kao i svim zaraženim koronavirusom. Mubarek Ramazan dočekujemo kao jedno posebno ohrabrenje, poseban nagovještaj trijumfa vjere uz jasnu poruku svima nama da poslije teškoća zaista dolazi olakšanje. U Ramazanu je svakom vjerniku data mogućnost da sve teškoće i iskušenja dočekamo smireno i iz njih izadjemo još jači i čvršći”, kazao je glavni imam Medžlisa IZ Zenica.

„Uz vjeru i oslanjanje na Boga mi usitinu možemo biti sretni ljudi”, poručio je Jakub ef. Salkica.

Hoće li biti obavljanja noćnih namaza tokom Ramazana u džamijama, kako to rade imami od početka pandemije u Medžlisu čekaju na upute iz IZ BiH. U okviru redovnih predramazanskih aktivnosti imami, kao i predstavnici Medžlisa su obilazili vjernike i džematlije. U IZ Zenica bilježe i donacije u zaštitnoj opremi kakva je bila neki dan u 1000 višekratnih zaštitnih maski firme Zenko, koju su već raspodjelili po džematima.

„Imali smo donacije u zaštitnim odjelima i opremi i od Rijaseta, kao i od Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice”, ističe Salkica.

Sadržaji Ramazanskog programa na TV Zenica su ranije bili dogovoreni i sada se radi na izmjenama zbog novonastale situacije. Izvjesno je da će se pojedini imami javljati linkom u naš program, a i tradicionalni program “U susret Ramazanu” iz Ensar džamije, u kojem će uz glavnog učestvovati još 10-ak imama, biće emitiran u našem programu uoči početka Ramazana. (A.H.)