Policija identifikovala deset osoba koje se sumnjiče da su izazvale požare u ZDK

Samo u protekla 24 sata na području Zeničko dobojskog kantona zabilježeno je desetak šumskih požara.

U proteklih nekoliko dana imali smo seriju takvih požara. Prema zvaničnim podacima u 99 posto slučajeva najčešći uzročnik je ljudski faktor.

Po naredbi kantonalnog štaba civilne zaštite donesena je naredba kojom se strogo zabranjuje svim fizičkim i pravnim osobama, spaljivanje korova i niskog rastinja u toku čišćenja poljoprivrednih površina na području Zeničko-dobojskog kantona. Za realizaciju ove naredbe zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko–dobojskog kantona a naredba je stupila na snagu 8. aprila. Samo u dva dana policijski službenici identifikovali su deset osoba koja se sumnjiče da su izazvala požare. Ovakvu odluku pozdravljaju i u Šumsko privrednom društvu Zeničko dobojskog kantona. “Naši kapaciteti koji su zaduženi za čuvanje naših šuma su svi na terenu i mogu reći da radimo danonoćno. Obratili smo se Kriznom štabu za pomoć i to je rezultiralo ovom naredbom što nam je jako drago”, kazala je za Zenicainfo.ba Nevzeta Elezović, direktorica Kantonalne uprave za šumarstvo.

U proteklih nekoliko dana na području kantona evidentirano je više požara nastalih uglavnom prilikom izvođenja proljetnih radova na čišćenju livada i obradivih površina, spaljivanjem niskog rastinja, korova i slično, koji su za posljedicu imali izazivanje šumskih požara i velikih šteta. U najvećoj mjeri požare su izazvali nesavjesni građani. “Ne mogu da vjerujem da sami sebi činimo štetu i da smo toliko nesavjesni. Svake godine imamo istu priču. Požari su uglavnom nastupili čišćenjem livada  i obradivih površina, ali imamo i klasičnih piromana koji su palili šume, npr. blizu Stranjana i snimali se. Naravno, policijski službenici su odmah djelovali i priveli ih. Policijski službenici trebaju raditi samo po naredbi i odmah sankcionisati i privoditi nesavjesne građane kako bi odgovarali za svoja nedjela, ali i poslužiti ostalima za primer”, kazala je direktorica Elezović .

Iz MUP-a ZDK upozoravaju građane da će u narednom periodu službenici postupati po svim prijavama, a protiv osoba za koje budu postojali osnovi sumnje da su izazvali požar, preduzet će se odgovarajuće mjere u okviru utvrđenih nadležnosti.(B.D.)