Subvencije za nargila barove i kladionice, ali ne i za hotele i putne agencije

Stanje u turizmu je alarmantno. Turističkim djelatnicima i hotelijerima rad nije zvanično zabranjen te u Kantonu Sarajevo nisu na spisku za dodjelu subvencija koje resorno ministarstvo obezbjeđuje ugroženim privrednim granama. Traže hitno donošenje mjera za ublažavanje krize kojom su teško pogođeni.

Izjednačavanje prava sa ostalim, trenutno zabranjenim djelatnostima, subvencija sto posto minimalnog neto ličnog dohotka svim radnicima zaposlenim u turističkim agencijama i tur operatorima (pod uslovom da nisu otpustili svoje radnike), uvođenje vrijednosnih vaučera za sva uplaćena putovanja; osloboditi turističke agencije plaćanja svih poreza i doprinosa, te plaćanja komunalnih i drugih taksi na minimalan period od 3 do 6 mjeseci – to su njihovi zahtjevi.

“Posljedice su već evidentne po našu turističku agenciju. Naše poslovnice su već mjesec dana zatvorene, te samim tim i autobusi parkirani. Ugovori koji su ranije sklopljeni za period mart, april, maj, juni, nažalost su otkazani na štetu agencija. Radnici još uvijek nisu otpušteni te ako ne bude direktnih intervencija od Vlade FBiH, nažalost bićemo primorani da se i to desi. Radnici će primiti minimalnu platu za mjesec mart”, ističe Harun Terzić, Turistička agencija “Ventura travel”.

Odlukom kojom Ministarstvo privrede KS raspisuje javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plate za mjesec mart 2020. godine, turističke agencije i hoteli u Kantonu Sarajevo nisu obuhvaćeni. Uputili su hitan apel Vladi KS da istu izmijene.

“Civilna zaštita je donijela odluku, bojim se da tamo nije struka radila ili se nije pitala pa među ostalim su ispustili putne agencije, hotele itd, a dok su čak i kladionice, kockarnice, nargila barovi predviđeni za subvencioniranje za vrijeme pandemije. Ja znam da Vlada nema mogućnosti ni finansije da finansira kompletan, pun iznos, ali bar djelimično da pokušamo sačuvati što više radnih mjesta i koliko toliko ugostiteljsko turističku branš da ne potone”, pojašnjava Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

N1 info