Kada će premijerligaši na teren: Otpala je jedna opcija, da li ih čeka ona najteža?

Sredinom marta pojavila su se četiri prijedloga za nastavak Premijer lige naše zemlje.

Kako je već poznat, u elitnom rangu bh. nogometa odigrana su 22. kola, a taman kada smo očekivali najveća uzbuđenja, sve je stalo.

Razlog je naravno pandemija koronavirusa, a situacija je ista i dalje, te su svi u neizvjesnosti.

Prvi prijedlog se odnosio na nastavak takmičenja 19. aprila, a klubovi bi po istom počeli sa treninzima 5. aprila. Danas je 11. april i jasno je da od ovog prijedloga nema ništa.

Druga opcija je bila da se prvenstvo nastavi 3. maja, a klubovi sa mini pripremama krenu 20. aprila. To se gotovo sigurno neće desiti, jer prema prognozama nadležnih, do kraja aprila neće biti promjena u rigoroznim mjerama koja se odnose na zabrane okupljanja, izlaske vani i slično.

Treći prijedlog je da se prvenstvo nastavi 17. maja, a pripreme bi startale 15 dana ranije. Broj slobodnih vikenda je sedam što znači sedam kola bi se igralo vikendom te četiri srijedom. U ovom slučaju ekipe bi imale dvije slobodne srijede.

Susreti polufinala i finala Kupa bi se igrali srijedom uz po jednu utakmicu polufinala i finala. Dva polufinalna duela bi bila odigrana 13. maja, odnosno četiri dana prije nastavka Premijer lige.

U ovom slučaju klubovi bi morali početi sa treninzima 2. maja.

Posljednja opcija je najkomplikovanija i igrači praktično ne bi imali vremena za predah. Prema utvrđenim rokovima 24. maj je posljednji datum za nastavak takmičenja. Pripreme bi počele 11. maja. Šest kola bi se igralo vikendom, a pet kola srijedom. U ovom slučaju konstantno bi se igralo u ritmu subota – srijeda – subota.

U Kupu BiH bi došlo do promjene propozicija. Igrala bi se po jedna utakmica u polufinalu i finalu, a finale bi bilo na rasporedu 30. juna poslije završetka ligaškog takmičenja.

Da li će na kraju ova opcija biti i jedina realna, ostaje nam da vidimo.

Sve će naravno zavisiti od preporuka nadležnih u zemlji, te cjelokupne situacije sa pandemijom koronavirusa.

Broj zaraženih u našoj zemlji trenutno je 905, a broj oporavljenih 129. Preminulo je 37 osoba.

sportsport.ba