JP Tržnica Zenica: Ublažene mjere Štaba civilne zaštite donijet će poboljšanje u radu

Od 18. marta na pijacama nije dozvoljena prodaja odjeće, obuće, kao ni prodaja roba široke potrošnje. Također, zabranjen je rad i u zatvorenim prostorima.

Odlukom Štaba civilne zaštite od prije dva dana ove zabrane su ublažene, pa je dozvoljena prodaja suhomesnatih i mliječnih proizvoda u zatvorenom dijelu zeničke Tržnice, a također, dozvoljen je rad pijacama u Crkvicama i Blatuši. I dalje ostaje na snazi zabrana prodaje konfekcije i roba široke potrošnje kao i rad pijace sa polovnom robom, tzv. buvljaka.

„Ja želim da istaknem da je Tržnica i u ranijem periodu pravilnikom o provođenju mjera dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije redovno sprovodila sve što je potrebno i što je zakonom propisano. Prvu vanrednu dezinfekciju izazvanu pojavom korona virusom mi smo uradili 9. marta i to smo uradili također sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane. Uradili smo dezinfekciju platoa gradske pijace, svih poslovnih i skladišnih prostora i to smo radili svake sedmice. Pored toga na dnevnoj bazi radi se dezinfekcija svih stolova i prodajnih vitirina, kao i šteka, rukohvata i slično“, kaže Selma Vidimlić, direktorica JP Tržnica Zenica.

Selma Vidimlić

Preporuka Štaba civilne zaštite jeste da osobe starije od 60 godina ne vrše prodaju roba.

„Ono što mi sugerišemo našim poslovnim partnerima, odnosno zakupcima jeste da poštuju preporuke, a posebno naredbe Štabova civilne zaštite, međutim, to je ipak, u nadležnosti svakog trgovca pojedinačno“, ističe Vidimlić.

Protekli period u kojem je obim posla bio drastično smanjen odrazio se i na ukupno poslovanje preduzeća. Kako kaže Vidimlić zakupci koji evo skoro mjesec dana ne rade traže da ne plate uslugu. Hoćemo li to na neki način kompenzirati to ćemo vidjeti u narednom periodu. Do sada je preduzeće pretrpjelo štetu oko 15.000 maraka mimo poslovnih prostora i zakupa. Radno vrijeme Tržnice je do 16 sati. (Nedžad Glibo)