Čerkez: Situacija ozbiljna zbog nepoštivanja mjera

U BiH je do sada koronavirusom zaraženo skoro 900 osoba, a registrovano je i 36 smrtnih slučajeva, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Federalnog štaba civilne zaštite.

Pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kaže da je prema posljednjim podacima u FBiH do sada testirana 4.991 osoba, od čega su zabilježena 502 pozitivna slučaja na koronavirus.

Tokom jučerašnjeg dana testirano je 538 osoba, a potvrđeno je novih 27 slučajeva. Na bolničkom liječenju u FBiH trenutno se nalazi 75 pacijenata, od kojih je sedam na respiratoru.

– Raduje nas da trenutno imamo 27 oporavljenih naših sugrađana, a u narednih par dana očekujemo da će ih biti još deset – to su ljudi koji su imali jedan negativan test, pa očekujemo i još jedan – kazao je Čerkez.

Prema njegovim riječima, situacija je zabrinjavajuća i vrlo ozbiljna prije svega zbog nepoštivanja donesenih mjera.

– Ozbiljno smo dali preporuku da se reducira kretanje tokom vikenda, jer ovo je neodrživo – potcrtava Čerkez.

Naglašava da ćemo zbog neodgovornih pojedinaca doći u situaiju da svi moramo biti u svojim kućama i da nećemo moći zadovoljiti ni naše normalne potrebe.

– Imajući u vidu da su pred nama blagdani, jako je važno da se pridržavamo svih donesenih mjera. Bit će vremena i za slavlja i za povratak normalnom životu – poručio je Čerkez.

Vijesti.ba