BiH od Kine dobila šest respiratora i više hiljada maski

U dvorištu Ambasade Kine u Sarajevu izvršena je primopredaja medicinske opreme koja je kineska donacija zdravstvenim ustanovama u BiH.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević zahvalila je ambasadoru Kine u BiH Đi Pingu na uloženom trudu i angažmanu da se ostvari dopremanje donacije u Bosnu i Hercegovinu.

– Potpisali smo početkom mjeseca sporazum o saradnji u oblasti zdravstva. Drago mi je da smo ovako brzo realizirali prve korake u ovoj saradnju, a to je donacija medicinske opreme, koja će BiH dobro doći u ovako teškim trenucima u borbi protiv koronavirusa – rekla je ministrica Gudeljević.

Kako je istaknula, ovo je pozitivan gest NR Kine, koja otvara mogućnosti daljnje saradnje. S ambasadorom je razgovarala i o mogućnosti održavanja videokonferencije, na kojoj bi stručnjaci u BiH razmijenili iskustva sa stručnjacima iz NR Kine, koji su stekli ogromna saznanja kada je u pitanju koronavirus.

– Vjerujem da će razmjena tih iskustava biti od velike koristi za Bosnu i Hercegovinu – rekla je Gudeljević.

Iz Kine je stiglo šest respiratora različitih modela i nekoliko hiljada zaštitnih maski.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je da je danas u Sarajevo stigao prvi kontingent pomoći.

– Iako nije stigla velika količina, ova pomoć iz daleka predstavlja veliko prijateljstvo od srca. To izražava podršku bh. građanima u borbi protiv epidemije. Kineski narod neće zaboraviti da nam je međunarodna zajednica pružila podršku i pomoć kada smo prolazili kroz najteže trenutke. Kineski narod zna biti zahvalan i učinit ćemo sve da pomažemo BiH i stojimo uz vas – rekao je ambasador Ping.

Vijesti.ba