Centar ženskih prava Zenica: Online pravna pomoć namijenjena ženama sa teritorije cijele BiH

Zbog mjera kućne izolacije, pojavio se i veći broj slučajeva nasilja u porodici. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guterres nedavno je rekao da “za mnoge žene i djevojke prijetnja je najveća tamo gdje bi trebale biti najsigurnije – u njihovim vlastitim domovima.”

On je dodao da je “užasavajuće što je došlo do globalnog porasta nasilja u porodici” u ovim sedmicama pandemije.

S tim u vezi, danas smo razgovarali sa Teom Pripoljac, pravnicom i članicom Centra za ženska prava Zenica.

„Usluga besplatne pravne pomoći je dostupna za sve žene koje žive u stanju socijalne potrebe, žene za invaliditetom, civilne žrtve rata, nezaposlene žene, one koje žive same više maloljetne djece, osobe starije životne dobi i žene sa sela. Ranije prepoznat problem da je ovakva grupa žena višestruko marginalizovana i ranjiva, a u ovoj situaciji u kojoj smo trenutno, za njih može biti problem drastičniji”, rekla je Tea Pripoljac za naš portal.

Online pravna pomoć namijenjena je ženama sa teritorije cijele BiH, ali i iz regiona, u slučaju da im je povrijeđeno, otežano ili upitno ostvarivanje određenog prava vezanog za teritorij BiH. Osim online, ovaj centar možete kontaktirati i putem brojeva telefona.

„Besplatan broj telefona, moramo naglasiti da mogu da nas nazovu i kada nemaju mobilnog kredita, je 032/447-813. Mogu nas kontaktirati svaki radni dan od 8 sati ujutro, pa sve do 24 sata. Osim ove linije na raspolaganju imaju još dva broja: 060/3111-922 i 032/402-049. Također, mogu koristiti i online prijave na našoj stranici na internetu“, dodaje Pripoljac.

Centar za ženska prava je pravno-zagovaračka organizacija posvećena unaprijeđenju položaja žena i djece u svim društvenim odnosima. (Ajna Nikontović)