SDP traži sazivanje sjednice Gradskog vijeća Zenica

Svjesni da se Grad Zenica kao i kompletna država Bosna i Hercegovina nalazi u vanrednoj i izuzetno teškoj situaciji uzrokovanoj pandemijom virusom COVID-19, Socijaldemokratska partija (GO SDP BiH Zenica) je sve svoje kapacitete (volontere, stručnjake iz oblasti medicine i civilne zaštite kao i druge resurse) ponudila na raspolaganje Gradskom i Kantonalnom kriznom štabu.

Klub vijećnika SDP u Gradskom vijeću Zenica je stava da niti jedan politički subjekt koji participira u Gradskom vijeću u ovoj situaciji ne smije i ne može posmatrati sve ovo sa strane i da mora dati svoj doprinos.

S toga, iz najboljih namjera predlažemo da se u cilju usvajanja Odluka koje su potrebne za normalno funkcionisanje Grada Zenice i za kontinuiran rad Gradske uprave, zakaže sjednica Gradskog vijeća po preporukama koje je izdao Federalni štab Civilne zaštite, na kojoj bi se usvojile sve potrebne Odluke ali i izmijenio Poslovnik o radu koji bi nam usljed pogoršanja situacije omogućio održavanje sjednica elektronskim putem (on line) za vrijeme trajanja vanrednog stanja do okončanja pandemije. Potrebno je donijeti i niz Odluka i izmjena postojećih kako bi sa nivoa na kojem djelujemo (lokalne samouprave), doprinijeli ublažavanju krize za sve one koji su pogođene istom (privrednici, socijalne kategorije i dr.). Jedna od takvih Odluka, važnih za situaciju u kojoj se nalazimo, je zasigurno  i Prijedlog Programa mjera za unapređenje poljoprivrede za 2020. godinu na području grada Zenice kako bi olakšali našim poljoprivrednicima rad na terenu.

Uzimajući u obzir broj sjedišta i veličinu sale Gradskog vijeća smatramo da bi sjednica Gradskog vijeća mogla biti organizovana a  da se pri tome ispoštuju sve mjere predostrožnosti te da zdravlje i sigurnost svih prisutnih ne bude dovedena u pitanje. Podsjetit ću Vas i na to da su već održane sjednice viših zakonodavnih organa koji imaju mnogo veći broj zastupnika  nego što broji Gardsko vijeće.

Predjsednik Kluba vijećnika SDP Zenica  u GV Zenica

Almir Babajić