Dr. Serdarević: Kako se postaviti u slučaju infekcije novorođenčeta ili majke korona virusom

Za sve porodilje, posebno prvorotkinje, danas smo razgovarali sa doktoricom Jasminkom Durmišević – Serdarević, pedijatricom o tome kako se postaviti u slučaju infekcije novorođenčeta ili majke korona virusom.

„Mi o korona virusu, zaista, malo znamo, jer je u pitanju novi tip virusa. Način prenošenja je kapljičnim putem, a da li može dijete oboljeti dok je intrauterino nemamo podatke. U svijetu imamo tek par slučajeva da je dijete rođeno infektivno, da li zbog sekreta poslije poroda i kontakta sa oboljelom majkom ili je do infekcije došlo intrauterino, još uvijek ne znamo. Ukoliko novorođenče oboli od korona virusa, najvjerovatnije će se to u rodilištu prepoznati. ako se kasnije, zbog kontakta u porodici to javi, procedura je ista kao i kod drugih oboljelih, a to je javiti se nadležnoj ustanovi. Tada se preporuči testiranje, novorođenče se stavlja pod nadzor, iako su sklonija blažim simptomima bolesti“, rekla je za naš program doc. dr. Jasminka Durmišević-Serdarević, predijatar Doma zdravlja.

Ukoliko dođe do infekcije korona virusom majke, doktorica savjetuje:

„Majku treba izolovati, a tu je onda problem hranjenje u smislu prekidanja dojenja. O tome nemamo neke informacije, međutim, ukoliko se radi o dojilji bez zaštite, ali i sa zaštitom, ja kao pedijatar ne bi preporučila dojenje“, kaže doktorica.

Patronažna služba Doma zdravlja Zenica funcioniše normalno u ovim danima panedmije.

„Patronažna služba Doma zdravlja Zenica funkcioniše, naše patronažne sestre po pozivu redovno odlaze u kuće porodilja, osim onih kod kojih imamo podatak da su u izolaciji. U tom slučaju moramo u posebnim uslovima uraditi i tu kućnu posjetu. Rjeđi su dolasci djece u savjetovalište iako primimo svako dijete koje se javi zbog nekog problema, recimo pojačanog žutila ili problema sa pupkom, kožom, sa napredovanjem u težini i slično. Dakle, patronažne službe preko patronažnih sestri odrade vaganje djece, mjerenje, a ukoliko primijete neki ispad preporuče posjetu pedijatru“, objašnjava Jasminka Durmišević-Serdarević. (Ajna Nikontović)